Közlekedés

MÁV: már 50 új jegykiadó automata áll az utasok rendelkezésére

Az 50 új készülékből 24 a Budapest-Székesfehérvár vonalra került.

2021.12.09 02:30MTI

Már ötven új jegykiadó automata áll az utasok rendelkezésére, a 2022 júliusig tartó programban 375 új berendezést helyeznek üzembe a budapesti főpályaudvarokon, az elővárosi állomásokon, valamint megállóhelyeken - közölte a vasúttársaság az MTI-vel szerdán.

Az automaták telepítése novemberben kezdődött.

Az 50 új készülékből 24 a Budapest-Székesfehérvár vonalra került, csaknem ugyanennyit - 22 darabot - pedig a Nyugati pályaudvar utasai vehetnek igénybe. A telepítés következő szakasza a tervek szerint januártól a Budapest-Esztergom vonalon folytatódik.

A MÁV közlése szerint a 375 új jegykiadó automatából 275 kártyás és készpénzes, míg 100 kizárólag bankkártyás fizetésre alkalmas. Az új berendezések üzembeállítását megelőzően a meglévő 178 automata is megújult. Kiemelték, hogy a fejlesztéssel a készülékek száma több mint háromszorosára emelkedik.

Mint írták, az automatákból értékesített jegyek száma folyamatosan nő, ami az újonnan üzembe helyezett berendezések számának növekedésével várhatóan tovább gyorsul. 2021-ben már a jegyek 12,5 százalékát jegykiadó automatákból, 47,9 százalékát jegypénztárban, 29,3 százalékát pedig online (webes felületen vagy a MÁV applikáción keresztül) vették az utasok.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.