Közlekedés

BKK: elkezdődött a faültetés a Blaha Lujza téren

A felújítás a terveknek megfelelően halad, a fővárosi önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan a teret ligetes, fás találkozóhellyé alakítják át.

2021.11.26 12:42MTI

Összhatásában jelentősen zöldebb lesz a megújuló Blaha Lujza tér, ahol csütörtökön kezdték ültetni az új fákat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a felújítás a terveknek megfelelően halad, a fővárosi önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan a teret ligetes, fás találkozóhellyé alakítják át.

A megújuló Blaha Lujza térre 80 fát ültetnek. A tér karakterét korábban főleg a nagy burkolt felületek adták, ez azonban a felújításnak köszönhetően jelentősen megváltozik - írták.

Közölték, csütörtökön 19 fa ültetésébe kezdtek a szakemberek, előtte azonban a növénykazettában teljes talajcserét hajtottak végre két méter mélységben, alatta pedig agyag vízmegtartó réteget helyeztek el.

Erre azért volt szükség, mert a Blaha Lujza téren a felszín alatt tömör sittréteg van, amely az egykori Nemzeti Színház lebontásakor keletkezett, illetve világháborús törmelékekből áll össze. Ez a tápanyagmentes talaj alkalmatlan a faültetésre, és a vízmegtartó képessége sem elegendő a fák életben maradásához - írták.

A BKK közleménye szerint az új növények kiválasztása során elsődleges szempont volt a fajok tűrőképessége, valamint az, hogy megfelelő árnyékot biztosítsanak a tér használóinak.

Szakértők szerint érdemes inkább fiatal, de többször iskolázott fákat ültetni, hiszen azok hamar utolérik és lehagyják növekedésben túlkoros társaikat - olvasható.

A fajtahasználat kifejezetten változatos, ezt erősíti a szabálytalan hatású, ligetes telepítés is. Az első ütemben a következő fafajtákat ültetik a Blaha Lujza térre: hat oszlopos berkenye, öt sárga termésű berkenye, három díszgalagonya, egy korai juhar, egy vörös tölgy, egy ezüst hárs, egy egybibés galagonya, valamint egy nagylevelű hárs.

A tervező elsősorban virágjával, lombszínével vagy levélformájával díszítő fajtákat válogatott össze. Az érzékenyebb, virágjukkal is díszítő fákat a tér belsejébe, védettebb helyre összpontosította, míg a Nagykörút és a Rákóczi út mentére az ellenállóbbak kerülnek. A növényzet öntözését automata öntözőhálózat biztosítja majd - írták.

Rámutattak, a meglévő és az újakkal együtt 89 fa lesz a téren, emellett 1000 négyzetméter zöldfelület és vízjátékok fokozzák majd a terület élhetőségét, illetve javítják mikroklímáját.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.