Közlekedés

BKK: plusz díjat fizet, aki nem a gyűjtőállomáson teszi le a bérbiciklit

Az elszállítási díjat perc alapú használatként vonja le a rendszer a felhasználó bankkártyájáról az elszámoláskor.

2021.09.01 16:16MTI

Szeptember 15-étől elszállítási díjat kell fizetniük azoknak, akik a MOL Bubi-kerékpárokat használat után nem a gyűjtőállomáson rakják le - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-t.

A jövőben, ha a MOL Bubi informatikai rendszere lezárja a biciklibérlést, de a lezárás nem kijelölt gyűjtőállomáson történik, a felhasználó értesítést kap erről push üzenet és e-mail formájában. Az elszállítási díjat perc alapú használatként vonja le a rendszer a felhasználó bankkártyájáról az elszámoláskor - közölték.

Hangsúlyozták, hogy a díj bevezetésének célja a helytelen használat megelőzése, mert az ilyen kerékpár üzemeltetési szempontból gondot okoz, hiszen addig kiesik a rendszerből, amíg a BKK megbízott partnere vissza nem viszi egy gyűjtőállomásra.

Szintén szeptember 15-étől egy regisztrációval - a korábbi négy helyett - legfeljebb két kerékpárt lehet felvenni, de bérlettel mindkettőt díjmentesen lehet használni a bérlés első 30 percében. Azért változtattak, mert a friss tapasztalatok szerint nem volt jellemző, hogy egy felhasználó kettőnél több kerékpárt béreljen - tették hozzá.

A közleményből kiderült az is, hogy a május 20-án indult háromhónapos tesztidőszakban folyamatosan emelkedett a regisztrálók száma, és augusztus 31-éig napi 7-8 ezer bérléssel 684 ezerszer használták a közbringarendszert, amely így száz nap alatt meghaladta az eddigi legsikeresebb év, 2015 adatait, amikor 652 ezer alkalommal béreltek biciklit.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.