Fagyos január a szlovák autóiparban

Szlovákiában idén negyedével is csökkenhet a járműgyártás

A szlovák járműipari termelés idén akár a negyedével csökkenhet a kereslet mérséklődése miatt - közölte a szlovák gazdasági minisztérium.

2009.02.09 08:15MTI

Előzőleg Lubomír Jahnátek, a tárca vezetője megbeszélést folytatott a helyi járműgyártók képviselőivel, akik elmondták: az idei termelés 18-25 százalékkal csökkenhet. Az autóipar a szlovák gazdaság legfontosabb ágazata, az egy főre eső járműgyártás Szlovákiában a legnagyobb a világon. A Kia cég már bejelentette, hogy a napi nyolc órás munkaidőt hat órára csökkentette. A PSA Peugeot Citroen épp pénteken közölte, hogy márciustól 190 fős leépítést hat végre.

Szlovákiában a Volkswagen is gyárt autókat, de ez a gyártó egyelőre nem közölt munkaidő-csökkentési terveket. Szlovákiában 2007-ben rekord számú, 571 071 autó készült. A gazdasági minisztérium pénteki közleménye szerint tavaly nagyjából ugyanennyi autót gyártottak Szlovákiában, de pontos adatot nem közöltek. Idén januárban azonban Szlovákiában az autóeladás közel 42 százalékkal esett éves szinten, 3992 autót adtak el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.