Közlekedés

Lassan elfogynak a rendszámok, jöhet az új formátum és a teljes csere

Nem várják meg, míg kiadják a ZZZ-999-es rendszámot.

2021.01.14 07:00ma.hu

Néhány évig még kitartanak ugyan, de hamarosan elfogynak a három betűből és három számból álló hazai rendszámok. De sokkal hamarabb elfogynak azonban a veterán járművek OT rendszámai, amelyek formátuma OT 12-34. A legmagasabb sorszámú rendszámok már 97-tel kezdődnek, az Origo ezért megkérdezte az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, mi lesz ezeknek a sorsa. Kiderült, hogy jóval több rendszám van még raktáron, mint sokan gondolnák.

Az említett magas sorszám nem jelenti azt, hogy már csak háromszáznál kevesebb hatósági jelzést lehetne kiadni a muzeális járművekre" - válaszolta a minisztérium. Részben a korábban fel nem használt készletekből jelenleg még ezres nagyságrendű szett érhető el. Az adat értelmezéséhez fontos tudni, hogy tavaly összesen 623 OT rendszámot adtak ki."

A minisztérium világossá tette, hogy az OT rendszámok jövőjét az általánosan használtakéval közösen kívánja rendezni. "Az általánosan használt rendszámtáblák karakterkészletével kapcsolatos jogalkotási munka folyamatban van, ennek részeként várható az OT rendszámtáblák kérdésének rendezése is."

Mivel az OT rendszámok a tartalékok ellenére is sokkal gyorsabban fogynak majd el, mint a hagyományos rendszámok, a minisztérium válasza azt sugallja, hogy a három betű, három szám formátum utódjáról a vártnál hamarabb születhet döntés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.