Környezetvédelem

A Suzuki mikroműanyag gyűjtő eszközt fejlesztett ki hajómotorokhoz

Az új eszköz használatával a hajó üzemeltetésével is összegyűjthetők a vízfelszín közelében úszó mikroműanyagok.

2020.10.17 06:30MTI
Fotó: Suzuki

A Suzuki Motor Corporation kifejlesztette a világ első, hajómotorokra szerelhető mikroműanyag gyűjtő eszközét - közölte a vállalat kommunikációs vezetője.

Bonnár-Csonka Zsuzsanna tájékoztatása szerint az új eszköz használatával a hajó üzemeltetésével is összegyűjthetők a vízfelszín közelében úszó mikroműanyagok.

A hajómotorok hűtésére általános gyakorlat, hogy tengervizet szivattyúznak át a rendszeren. A Suzuki egy olyan szűrőt fejlesztett ki, mely a tengerbe visszakerülő hűtővízből gyűjti össze a mikroműanyagokat. A tervek szerint 2021-től választható kiegészítőként vezetik be az eszközt, a jövőben viszont szériatartozék lesz.

A mikroműanyag gyűjtő eszköz a Clean Ocean Project, a tengeri műanyaghulladék felszámolását célzó Suzuki kezdeményezés egyik lépése. A projekt keretében a vállalat a csomagoláshoz használt műanyagok mennyiségének csökkentésén is dolgozik.

A Suzuki Marine üzletág 2020 októberétől az eredeti alkatrészek csomagolását folyamatosan papíralapúra cseréli a korábbi műanyagról, így évente körülbelül 2,3 tonnával kevesebb műanyagot használnak fel.

A Magyar Suzuki Zrt.-t 1991-ben alapították, és azóta is a japán anyavállalat egyetlen európai gyártóegysége. A cég partnereinek, beszállítóinak, valamint a 78 tagú országos márkakereskedői hálózatának köszönhetően hozzávetőlegesen 10 ezer munkavállaló megélhetéséhez járul hozzá.

A Suzuki alapítása óta 1,9 milliárd eurót fektetett be Magyarországon, ezzel az értékkel a legnagyobb japán beruházó. A vállalat 2019-ben 60 millió eurót fordított fejlesztésekre, főként a hibrid modellek bevezetésére.

A Magyar Suzuki 2019-ben 185 002 esztergomi gyártású járművet értékesített 123 országban. A társaság csaknem 2,41 milliárd euró nettó árbevétellel zárta a 2019-es évet. Exportból 2,07 milliárd euró származott, a belföldi értékesítés árbevétele 343,3 millió euró volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.