Közlekedés

Csak a záhonyi határátkelőn lehet Ukrajnába belépni

Keddtől a záhonyi kivételével valamennyi magyar-ukrán viszonylatú határátkelőt ideiglenesen leállította az ukrán határőrség.

2020.04.07 15:28MTI

Az ukrán fél tájékoztatása szerint a hétfőn 23 órától életbe léptetett rendelkezés szerint az utazók Ukrajnába történő belépése - a légi és vasúti közlekedés kivételével - kizárólag személygépjárművel történhet. A gyalogos átléptetés és az utazók busszal és mikrobusszal történő átszállítása megszűnik - olvasható a rendőrség honlapján.

Az Ukrajnába történő kilépésre kizárólag a Záhony és a Csap közötti közúti határátkelőhelyet lehet használni, a barabás-mezőkaszonyi, a beregsurány-asztélyi, a lónya-haranglábi és a tiszabecs-tiszaújlaki átkelőket pedig ideiglenesen leállítja az ukrán fél. A nemzetközi teherforgalom beléptetése Ukrajnába a záhonyi határállomáson továbbra is folyamatos marad - olvasható a police.hu oldalon.

Az ukrán állami határőrszolgálat szóvivője hétfőn közölte, hogy az ukrán kormány utasítására keddtől összesen csak 19 közúti határátkelőhely marad nyitva, amelyen kizárólag saját tulajdonú gépjárművel lehet majd áthaladni, azaz a gyalogos átkelést teljesen megszüntetik. Amennyiben a szomszédos állam a határátkelőhöz nem engedi be a gyalog érkezőket, akkor értelemszerűen megszűnik az a gyakorlat is, hogy az ukrán oldalról buszokat küldenek értük, és azokkal szállítják át őket a járművek számára fenntartott, azaz nem gyalogos átkelőkön.

Az ukrán határőrszolgálat keddi jelentése szerint az elmúlt napban 6400 ukrán tért haza külföldről, közülük több mint 3300-an gyalog érkeztek a határátkelőhöz, és - az eddigi gyakorlat szerint - az ukrán hatóságok szállították át őket buszokkal az ukrán oldalra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.