Brit kalandorok merész vállalkozása

Repülő autóval akarják megtenni a London-Timbuktu utat

Brit kutatócsoport kel útra a mai napon, hogy a Parajet Skycar, egy bioüzemanyaggal működő repülő autó fedélzetén, felváltva közúton és levegőben tegye meg a London és Timbuktu közti 6000 kilométeres utat.

2009.01.14 09:10MTI

Az expedíció egyedülálló a repülés történetében a kedden Londonban bemutatott járművel, amely léghajó módjára repül, országúton pedig autóként vezethető. Az út több mint hat hétig tart majd Maliig, és a csapat 100 ezer fontot (30,66 millió Ft) szeretne összegyűjteni a világ különböző jótékonysági szervezetei, köztük egy afrikai árvaház javára.

A repülő autónak a kétféle funkció ellátásához van egy siklóernyő-félesége és négy kereke; levegőben a legnagyobb sebessége óránként 110 kilométer, autóként, az országúton elérhető legnagyobb sebessége pedig óránként 180 kilométer.

Repülőgépként állítólag képes akár 4570 méteres magasságig is felemelkedni. Neil Laughton csapatkapitány, képzett pilóta szerint a különös jármű kezelése olyan könnyű, hogy azt még 2 éves fia is vezethetné.

A csapat február 20-ra tervezi a megérkezést a szaharai városba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.