Tudta?

Nemcsak a gyorshajtókat, a túl lassan közlekedőket is büntethetik

Nem feltétlen csak a nagy sebesség jelenthet veszélyt, a túl lassú járművek miatt például sokan lesznek idegesek, és kezdenek megfontolatlan előzgetésbe.

2019.03.12 15:48ma.hu

A KRESZ-ben többféle sebességkorlát is adott, de főként a megengedett legnagyobb sebességgel vagyunk tisztában, azaz lakott területen belül 50, azon kívül 90, autóúton 110, autópályán pedig 130 kilométer per órás sebességgel haladhatunk. Aki ezt túllépi, az a mértéktől függően fizet és kap pontot.

De bizonyára mindenki találkozott olyan sofőrökkel, akik nem ismerték a fenti meghatározásokat és képesek rendszeresen 60-nal menni a 90-es vagy 110-es úton. Ez akkor bosszantó, ha folyamatos a szembeforgalom, mert így előzni nem lehet, vagy csak nagy kockázattal. Persze ez nem jelenti azt, hogy csak a sebesség felső határával lehet száguldozni, hiszen a közlekedést nagyban meghatározza az aktuális forgalmi helyzet – például dugó – és az időjárási viszonyok is.

Bár itt-ott találkozni "kötelező legkisebb sebességet" meghatározó kék táblákkal, ami azt jelenti, hogy az úton legalább a megjelölt sebességgel kell haladni – kivéve ha ez az út-, a forgalmi, az időjárási vagy a látási viszonyok miatt a személy- és vagyonbiztonságot veszélyeztetné. A jelzőtábla hatályát pedig a "kötelező legkisebb sebesség vége" tábla oldja fel. Ám sokan ezeket a táblákat nem ismerik fel, hiába kékellenek az út szélén.

A KRESZ úgy írja: "Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.