Közlekedés

Így készítse fel autóját a tavaszi szezonra

Beköszöntött a tavasz, a megnövekedett téli igénybevétel után ajánlatos átvizsgáltatni a gépjárműveket.

2019.03.05 13:00ma.hu

Fontos, ha tartósan 7 fok felett van az átlaghőmérséklet, akkor a téli gumikat cseréljük le nyárira, mert ha téli abroncsokkal vezetünk a melegebb napokon, a gyengébb tapadás miatt megnőhet a fékút nagysága, valamint nehezebbé válik a kocsi irányíthatósága.

Mielőtt a nyári gumikat felszerelnénk a gépjárműre, ellenőrizzük a gumik életkorát, ugyanis a korral romlik a minőségük is, valamint győződjünk meg arról, hogy megfelelő-e a gumiabroncsok profilmélysége - figyelmezetet honlapján a rendőrség.

Érdemes átvizsgáltatni a lengéscsillapítókat, a fékek állapotát, a fényszórók beállítását, a kormány és a futóművek állapotát, ugyanis a kátyús utak miatt szükséges lehet a futóművek szakszerű beállítására, a kipufogórendszert, és az akkumulátor töltöttségét.

Figyeljünk oda az ablaktörlőkre is! Távolítsuk el róluk a szennyeződéseket, olyan évszaknak megfelelő szélvédőmosó folyadékot válasszunk, ami oldja a szerves anyagokat, így jóval könnyebb a szélvédőre csapódott bogártetemek eltávolítása. Amennyiben csíkosan törölnek a lapátok, cseréljük ki azokat.

Szükség esetén érdemes a lég- és pollenszűrőket is cserélni, mivel ezek nagyban befolyásolják a belső levegő minőségét. Tisztíttassuk ki a gépjármű légkondicionáló berendezését is, mert ha a gombák és baktériumok telepedtek meg benne, azokat a készülék az első használatkor befújja az utastérbe, az pedig ártalmas lehet az egészségre.

Az átvizsgálás után javasolt egy teljes, alvázmosással egybekötött tisztításra is elvinni gépkocsinkat, hiszen az utak jégmentesítésére használt szereket csak így tudjuk megfelelően eltávolítani, egyébként ezek az anyagok könnyedén beivódnak a jármű különböző réseibe, ami szétmarhatja az elemeket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.