Közlekedés

Új kötelező felszerelés kell az autókba

Az automatikus vészfékező rendszert várhatóan 2022-től kötelezővé teszik az új autóknál.

2019.02.20 06:55Ma.hu
hirdetés

Negyven ország megállapodott az automatikus vészfékező rendszerek (AEBS) bevezetésére vonatkozó ENSZ-rendelet tervezetéről - közölte a világszervezet.

Az új szabályozás harmonizált szabályokat ír majd elő a vészfékező rendszerek alacsony sebességnél történő használatára.

A szabályozásról még az idén tárgyalnak és várhatóan jövőre lép életbe.

2022-től tehát az Európai Unióban és Japánban minden új személyautóban és kisteherautóban kötelező lesz az automatikus vészfék, amely javítja a közlekedésbiztonságot, különösen városi környezetben - írja a napi.hu.

A töréstesztekről ismert Euro NCAP úgy becsüli, hogy az AEBS 38 százalékkal fogja csökkenteni a ráfutásos baleseteket, amellyel több mint ezer életet is meg lehet menteni évente az EU-ban.

Az automatikus vészfék lényege: ha az autó balesetveszélyes távolságra megközelít egy járművet vagy gyalogost, akkor - autótól függően - először hangjelzéssel, kormányrázással figyelmezteti a sofőrt, ha ez sem használ, akkor megállítja az autót a baleset elkerülése érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.