Botrány

Itthon is pert akaszthatnak a Volkswagen nyakába

Németországban már nagyjából 375 ezren jelentkeztek a Volkswagen elleni pertársaságba, de hasonló pert indítanak Angliában, és pertársaság szerveződik a dízelbotrány ügyében Magyarországon is.

2019.01.08 06:50ma.hu
hirdetés

Csoportosan felmerülő problémára indítanak egy pert, a felperesek pedig összeállnak; ez történik a Volkswagen ellen a világ több országában is a dízelbotrány kirobbanása óta.

"Ez nem ritka, az Egyesült Államokban ezt sikerre vitték, a Volkswagennek 32 milliárd eurót kellett kifizetnie úgy, hogy 650 ezer autót adtak el ott. Európában 8 milliót adtak el, gyakorlatilag lényegi dolog nem történt, Németországban eddig 1,8 milliárd eurót kellett kifizetni bírságként, de nem a tulajdonosoknak kártérítésként" - mondta el az InfoRádiónak Surányi Péter, az Autó című szaklap munkatársa, aki szerint az egyetemes autózástörténelem legnagyobb szélhámossága volt a dízelbotrányként elhíresült szennyezési ügy, amely során a német autógyár kozmetikázta autói károsanyag-kibocsátási értékeit.

Surányi úgy számol, hogy Magyarországon a 35-51 ezer közti autószámból összejön annyi tulajdonos, hogy érdemes lesz a pert megindítani, és így kompenzálja a cég azt a szennyezést, amit elkövetett, illetve kártérítést fizessen hibás teljesítés címén.

"Ha az Egyesült Államokat megnézzük, két alternatíva volt: az egyik, hogy visszavásárolták az autót kompletten, az eladási áron, a másik, hogy meg lehetett tartani az autót, és 10 ezer dolláros kártérítést lehetett kapni" - folytatta Surányi.

Angliában úgy számolnak, hogy 1-2 millió forintot kaphatnak vissza a tulajdonosok autónként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.