Rendőrség

Így kerülheti el a balesetet az autópályán, ha ki kell szállnia a kocsiból

Az elmúlt időszakban több tragédia is bekövetkezett az autópályákon

2019.01.03 13:22ma.hu

Bár a közúti közlekedésben az autópályák használata a legbiztonságosabb, akár egy kisebb koccanás is eredményezhet kockázatos helyzetet. A jármű leállítása és a gyalogos közlekedés az autópályán – még a leállósávban is – életveszélyes.

A rendőrség azt kéri, amennyiben baleset, műszaki hiba vagy egyéb körülmény miatt a gépkocsi elhagyása elengedhetetlen, mindenképpen tartsák be az alábbi tanácsokat:
- Ha tehetik, pihenőhelyen álljanak meg!
- Amennyiben azonnali megállás szükséges, a gépjárművet a leálló- vagy szervizsávban állítsák le úgy, hogy a vészvillogót kapcsolják be!
- A gépkocsit mindenki haladéktalanul hagyja el!
- Vegyenek fel fényvisszaverő ruházatot vagy láthatósági mellényt!
- A mentésig tartózkodjanak a szalagkorláton kívül!
- Amikor biztonságosan megtehető, helyezzék ki az elakadásjelző háromszöget!
- Ha saját élete, testi épsége veszélyeztetése nélkül megoldható, valamilyen módon próbálja meg felhívni a többi közlekedő figyelmét a balesetveszélyre (pl. integetéssel – sötétben zseblámpával vagy a mobiltelefon fényével)!
- A felelősség kérdését semmiképpen ne az úttesten vitassák meg!

A rendőrség továbbá azt kéri, hogy mindig tartsák be a közlekedési szabályokat! A téli időszakban válasszanak nagyobb követési távolságot, kövessék a látni és látszani elvet! Lakott területen kívül és korlátozott látási viszonyok között használják a tompított fényszórót! A leállósávot csak vészhelyzetben használják! Ha fáradtak, álljanak meg pihenni! A biztonsági övet minden esetben kössék be!

Forrás: police.hu


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.