Közlekedés

Újfajta traffipax jöhet a magyar utakon

Az átlagsebesség mérésével javítanák a közlekedési morált.

2018.09.18 11:19ma.hu

Az átlagsebesség-mérés rendszerének bevezetésén jelenleg is dolgoznak - mondta el az Inforádiónak a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes. Halmosi Zsolt emlékeztetett arra, hogy csaknem minden közúti baleset valamilyen felelőtlenség következménye.

Mint mondta, a VÉDA-rendszert felkészítették, hogy a fix telepítésű eszközök, illetve a fix és mobil berendezések között átlagsebességet mérjen.

"A kollégáim most dolgoznak annak a rendszernek a kialakításán, amely majd lehetőséget biztosít arra, hogy – ha a jogszabályi feltételek meglesznek -, alkalmazható lehessen ez a módszer" - jelentette be Halmosi.

Szerinte így kiküszöbölhető a rendszer azon gyengesége, hogy az autósok kizárólag a a traffipax környékén tartják be a sebességkorlátot.

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő szerint úgy ellenőrzik a jármű sebessségét, hogy azt a mérés kezdetétől a mérés végéig megtett út és idő arányából számolják ki. Egyes kutatási eredmények alapján a szakember úgy vélte, a módszer javíthat a közlekedésbiztonságon, de a telepítésnek vannak korlátai.

A két mérőpont között a rendszernek zártnak kell lennie, nem lehet parkoló, kereszteződés benne. Külföldön is főként hidakon és alagutakban használják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.