Közlekedés

Csak óvatosan, ha külföldön autózik!

Ha kint megbírságolják, azt a magyar rendőrség behajtja.

2018.08.11 09:45ma.hu
hirdetés

Érdemes komolyan venni a külföldi gyorshajtási bírságokról szóló értesítéseket, a magyar rendőrség ugyanis már behajthatja a jogerőre emelkedett határozatok nyomán a büntetéseket.

Honlapján hívta fel az autósok figyelmét az Országos Rendőr-főkapitányság arra, hogy január 1-je óta már a külföldön elkövetett, ám Magyarországon csupán a közigazgatási bírsággal sújtható közlekedési szabálysértések – mint például a gyorshajtás vagy a biztonsági öv bekötésének elmulasztása – nyomán született határozatokból fakadó pénzbírságot is behajtják. Sőt, a változás jogi személyekre, tehát a céges gépkocsikra is vonatkozik.

Kovács Kázmér, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese a következőket tanácsolta az autósoknak. Nem szabad nemtörődömnek lenni, ha valaki külföldről szabálysértési határozatot kap – hangsúlyozta. Ha vitatjuk a cselekmény elkövetését, érdemes jogorvoslati kérelmet benyújtani. Amennyiben ezt nem tesszük meg, jogerőre emelkedik a határozat, és a nemzetközi jogsegély alapján a magyar hatóságok is végrehajtást fognak kezdeményezni – tette hozzá a szakember az Inforádiónak.

A magyarországi végrehajtás tehát csak a külföldi hatóságoknál már jogerőre emelkedett határozatok nyomán lehetséges – hangsúlyozta Kovács Kázmér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.