Közlekedés

Durva rendszámok, amiket tényleg kiadtak

A jogszabályok alapján nem lehetett volna, mégis legyártották, és kiadták őket a hatóságok.

2018.01.10 12:42ma.hu

Tavaly decemberben a Vezess írt arról, hogy milyen egyedi rendszámok (4-5 betű, 1-2 szám) kiadását tiltja a vonatkozó jogszabály, tehát hiába fizetne értük a kérelmező.

A portál konkrét példákat kért a Belügyminisztériumtól, és kapott is. A BM válaszában többek között a FURER és a QURVA szavakat említették. A portál olvasói azonban mindkettővel találkoztak már a forgalomban, le is fotózták.

Ezt a két rendszámot valóban legyártották és kiadták, majd kivonták a forgalomból. Az indoklás éppen az volt, amiért ki sem adhatták volna őket, tehát "közerkölcsbe ütköznek, illetve önkényuralmi jelképként értelmezhetőek". A QURVA-11-et 2014. október 8-án, míg a FURER-1-et 2015. július 15-én vonták vissza.

Hogy hogyan történhetett a kínos baki és hogy miként kárpótolták a tulajdonosokat, arra nem kapott választ a portál. 2017. január 1-től Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatala foglalkozik az egyedi rendszámokkal, ők pedig az előző év első napját megelőzően lezárult ügyekben nem tudnak tájékoztatást adni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.