Közlekedés

Nagy változás jön a traffipaxoknál 2018-ban!

Döntött a rendőrség, így érdemes minél hamarabb felkészülni az új rendszerre.

2018.01.05 11:55ma.hu

Papp Károly országos rendőrfőkapitány utasítására 2018-ban már nagyságrendekkel kevesebb alkalommal vezényelnek rendőröket sebességmérésre az autópályák, autóutak, osztott pályás utak hídjaira, felüljáróira – értesült a 112Press.

Az autóutakról és autópályákról inkább lakott területekre, illetve fokozottan balesetveszélyes, jellemzően kétsávos utakra vezénylik az állományt. Ez azt jelenti, hogy idővel kevesebbszer találkozhatunk majd száguldó autóval a városok, falvak utcáin, ami a gyalogosoknak, kerékpárosoknak is jó hír lehet.

Bár a döntés ésszerűnek tűnik, hiszen lényegesen veszélyesebb egy lakott területen belüli 20 százalékos sebesség-túllépés, mint egy olyan osztott pályás szakaszon, ahol sem szembejövő forgalom, sem gyalogos forgalom nincs, viszont az autópályán szigorítani kellene a gyorshajtást is, akárcsak a belső sávban a többieket feltartók ellenőrzését is.

A tavalyi első hat hónapban a 365 darab fix és 160 mobil készülékből álló hazai traffipax-hálózat személyautók esetében 192 682 darab gyorshajtást rögzített, teherautók és buszok esetében pedig 3734 darabot. Fél év alatt 6,582 milliárd forint bírságot szabtak ki.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.