Közlekedés

Sztrájk miatt nem fogadnak vonatokat a román vasutasok

Spontán munkabeszüntetést kezdtek szerda reggel a román államvasutak (CFR) alkalmazottai, amely több mint 140, köztük két Magyarországra tartó nemzetközi vonat leállítását okozta.

2017.03.22 10:04MTI

A bérkövetelő megmozdulás a kolozsvári vasúti körzetben kezdődött reggel hét órakor, majd a temesvári, jászvásári és bukaresti körzetre is átterjedt. A vasutasok 25 százalékos béremelést követelnek, és azt kifogásolják, hogy - bár szerdán lejár a kollektív munkaszerződésük - nem készült el az újabb szerződés, és semmilyen garanciájuk nincs bérköveteléseik teljesülésére.

A CFR igazgatósága azt állítja, már megkezdődtek a bértárgyalások a vasúti szakszervezetekkel, a CFR 2017-es költségvetésében pedig a béralap 22,5 százalékos növekedését is előirányozták.

A munkabeszüntetés a nemzetközi forgalomban is érezteti hatását: a román hírtelevíziók tudósításai szerint a kolozsvári pályaudvaron és a Temesvárhoz közeli Vinga község vasúti állomásán is órák óta vesztegel egy-egy Budapest felé tartó nemzetközi gyorsvonat, Piskin (Simeria) pedig egy Bécsből Bukarestbe tartó szerelvényt állítottak le a sztrájkoló vasutasok.

A Mávinform sajtóügyeletese azt közölte az MTI-vel, hogy egy előre meg nem hirdetett munkabeszüntetés miatt nem fogadnak vonatokat a román vasutasok, ezért a nemzetközi járatok csak a határállomásig közlekednek szerdán.

Nyírábrányban és Biharkeresztesen újraindult a vonatközlekedés

Nyírábrányban és Biharkeresztesen újraindult a nemzetközi vonatközlekedés szerdán, miután a kolozsvári vasút-igazgatóság lemondta a munkabeszüntetést - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t.

Kavalecz Imre közölte: a Hargita IC Brassó felé, valamint az Ady Endre IC Kolozsvár felé háromórás késéssel közlekedik.

Kürtösön, Érmihályfalván és Nagyszalontán át - a román vasút előre meg nem hirdetett munkabeszüntetése miatt - továbbra is szünetel a nemzetközi forgalom Magyarország felé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.