Terror

Déli dudaszóval emlékeznek a meggyilkolt hős lengyel kamionsofőrre

Arra hívják fel a kamionosokat, hogy pénteken déli 12 órakor egy percre álljanak félre és dudaszóval fejezzék ki együttérzésüket.

2016.12.23 06:30ma.hu

Nemzetközi szolidaritási akció indult a Berlinben meggyilkolt lengyel kamionsofőr emlékére. Több ország is csatlakozik a kezdeményezéshez, hogy együtt ítéljék el az ilyen támadásokat.

A kezdeményezés Balaton Zoltántól ered, azt javasolta, hogy minden kamionos pénteken déli 12 órakor álljon félre, és legalább egy percig nyomja a dudát. Így tisztelegnek a hős kamionos előtt, és kifejezik együttérzésüket a berlini merényletben meghalt áldozatok családtagjai iránt. A felhívás magyar és német nyelven indult el a Facebook-on.
Hirdetés

Sok magyar kamionos ezt az ábrát tette ki profilképének, hogy ezzel is kifejezze együttérzését:

Mint ahogyan arról a ma.hu is beszámolt, hétfőn egy terrorista ellopta a lengyel kamiont, és vezetőjét megölte. A merénylő a 40 tonnás teherautóval az egyik karácsonyi vásár látogatói közé hajtott.

A 37 évesen meggyilkolt Lukasz Urbant igazi hősként tisztelik. Egy német lap szerint még élt, amikor a merénylő a tömegbe hajtott. A sofőrt a támadó több késszúrással megsebesítette, majd lelőtte. Valószínűleg a lengyel férfi próbálta a kormányt elrántani, hogy meggátolja a további vérengzést.

A kamionsofőr Olaszországból szállított árut, de csak keddre kapott időpontot a rakomány kipakolására. Hétfőn 15 órakor még beszélt feleségével, és abban maradtak, hogy egy óra múlva újra keresik egymást, mert az asszony éppen nem ért rá. Ám később a férfit már nem tudta elérni.

A lengyel kamionos cég közösségi oldalán több ezren fejezték ki részvétüket.

A támadásban 12 ember meghalt, a 45 sérült körül 14 állapota súlyos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.