Szerelés

A magyar autósok háromnegyede márkafüggetlen autószerelő műhelyben szervizeltet

A trend összefügg a hazai járműpark öregedésével is, hiszen az idősebb autókat kevésbé viszik márkaszervizekbe.

2016.08.23 05:34MTI

A magyar autósok 74 százaléka a kisebb, márkafüggetlen autószerelő műhelyekben javíttatja gépkocsiját, márkaszervizbe csak 20 százalékuk jár - derül ki a Robert Bosch Kft. megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által végzett kutatásból.

A 2008 óta kétévente végzett országos, reprezentatív kutatás eredményeit összegző hétfői közlemény szerint 2008-ban még csak az autósok 51 százaléka választott márkafüggetlen autószerelő műhelyt és 38 százalékuk javíttatta márkaszervizben az autóját.

A felmérés készítői szerint a trend összefügg a hazai járműpark öregedésével is, hiszen az idősebb autókat kevésbé viszik márkaszervizekbe. A 20 évnél öregebb autót használók között már 81 százalék a márkafüggetlen műhelyt választók aránya. Az 5 évnél fiatalabb járművek tulajdonosainak azonban 64 százaléka javíttat márkaszervizekben, az eseteknek kicsit kevesebb mint a fele a garanciális javítás.

A felmérés arra is rámutatott, hogy az autószerelés Magyarországon bizalmi szolgáltatásnak számít, az autósok főleg ismerős vagy barát ajánlása alapján választanak autószervizt, és a szervizválasztás legfontosabb szempontja a szakértelem. A 2016-os felmérésben a szervizeltetés várható költségeinél is jelentősebb tényezővé vált a szerviz megbízhatósága, a költségek csak a harmadik legfontosabb szervizválasztási szempontként jelennek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.