Biztonság

Durván 600 milliárd forintba kerül a német autógyáraknak a Takata légzsákok cseréje

Ráadásul nem is lehetnek benne biztosak, hogy teljes mértékben vissza tudják majd követleni költségeiket a japán vállalattól.

2016.07.25 15:40MTI

Kétmilliárd eurót kell a német autógyáraknak a Takata légzsákok cseréjére fordítaniuk - számolt be hétfőn az Automobilwoche német lap az autógyárak által adott információkra hivatkozva.

A német autógyárak több mint hatmillió autót hívtak vissza javításra, a BMW 2013 óta közel négymilliót, a VW 900 ezret, a Daimler egymilliót, az Audi 450 ezret. A javítási költség autónként 300 euróval számolva mintegy kétmilliárd eurót tesz ki.

Az Automobilwoche beszámolója szerint a Daimler 2015-ben és 2016-ban 900 millió euró céltartalékot alakított ki a visszahívás költségeinek fedezetére. A VW 400 millió eurós költséggel számol, az Audi és a BMW viszont külön nem mutatta ki a javítás költségeit.

Az, hogy a német autógyárak vissza tudják-e követelni költségeiket a japán Takata vállalattól, még nyitott kérdés. Az autógyárak világszerte mintegy 50 millió autót hívtak vissza a hibás Takata légzsákok javítására.

A légzsákokkal az a probléma, hogy a felfújó pirotechnikai eszköz robbanótöltete idővel nedvességgel szívja meg magát, ami instabillá teszi a vegyületet, és így az eredetileg tervezettnél nagyobb erejű, repeszképző robbanást okozhat.

Magyarországon a botrány kirobbanása után érdeklődtünk az importőröknél, hány autó lehet érintett a veszélyes légzsákpatron-ügyben. A 2015-ös akkori (első) adatok szerint, nálunk mintegy 40 ezer autóban kellene kicserélni a veszélyes alkatrészt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.