Programajánló

Sűrített levegővel hajtott járművek versenye Egerben

Mintegy félszáz sűrített levegővel hajtott egyedi jármű áll rajthoz az idén a IX. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyen, amelyet május 5-7. között tartanak Egerben.

2016.04.23 08:33MTI

A verseny kiírója, az AVENTICS Kft. tájékoztatása szerint a mérnökhallgatók számára meghirdetett rendezvényen nyolc ország 29 műszaki egyeteméről 52 csapat - köztük 29 külföldi - mutatkozik be saját fejlesztésű járművével.

A sűrített levegővel hajtott járművek három számban küzdenek a versenyen: egy hosszú távú futamban, egy gyorsulási és egy ügyességi számban. A szakmai zsűri értékeli majd a mérnökhallgatók által tervezett és épített járművek között a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést is.

A szervezők tájékoztatása szerint a csapatok által használt technológiai megoldások évről évre töretlenül fejlődnek. Ezt támasztják alá a javuló eredmények is: az elmúlt kilenc év alatt például a legjobb pneumobil által egy palacktöltettel megtett távolság 7,117 kilométerről 12,99 kilométerre nőtt. A végsebességet is megduplázták a mérnökhallgatók, az első versenyen, 2008-ban elért 25,5 kilométerórás legnagyobb sebesség tavaly már 51,9 kilométeróra volt.

A közleményben megjegyzik: a pneumobilok nemzetközi versenyének már szakmai rangja is van, a tapasztalatok szerint a résztvevő hallgatók nagy százalékát felkarolják az idelátogató autóipari gyártó cégek. A szervezők május 5-én prezentációs napot tartanak, ahol a fiatal mérnökök személyesen mutatkoznak be a verseny együttműködő partnereinek.

Az AVENTICS a pneumatikai komponensek és rendszerek, valamint a speciális alkalmazások egyik piacvezető gyártója, egri gyára mellett több mint 40 országban van jelen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.