Ralisport

Africa Race - Szalayéknak négyszer kellett kiásniuk az autójukat

A hetedik helyen zárta a pénteki, tizedik szakaszt, összesítésben pedig a 13. helyen áll a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a klasszikus Dakar-útvonalon haladó Afrika Race nemzetközi tereprali-versenyen.

2016.01.08 19:19MTI
FB official

Az Opel Dakar Team tájékoztatása szerint a magyar párosnak négyszer kellett lapátok segítségével kiszabadítania autóját a homok fogságából, de összességében elégedetten zárták a napot.

Szalay elmondta, összességében 40-50 percet töltöttek ásással. Hangsúlyozta: gépjárművük ezen a napon tökéletesen működött, de mivel a csütörtöki technikai gondok miatti pályarövidítésért hétórás büntetést kaptak, összetettben a hetedik helyezés nem sokat javított a pozíciójukon.

"Ez a nap megkoronázta az Africa Race-t, rengeteg dűnén küzdöttük át magunkat. Nem volt vicces, abból a szempontból viszont segített, hogy az előző napi büntetés miatt a mezőny végéről rajtoltunk, így sokat kellett előzni, ami a nyílt terepen, a dűnék között sokkal kevésbé nehéz, mint egy szűk pályán" - tette hozzá Szalay.

Bunkoczi László kifejtette: "ásni minden körülmények között megterhelő, hőségben és tűzálló ruhában pedig még inkább, de mostanra már kialakult, hogy nincsenek fölösleges mozdulataink, tudjuk, hogy mit hova teszünk és mikor - nem kapkodunk. Jó szakasz volt a mai, nekünk való, az autó mindenütt elment, ahol kellett, ha mi nem rontottunk, bárhová elvitt minket."

A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió elrajtolt ugyan a szakaszon, de 16 kilométer után visszafordult a táborba a pilóta gerincfájdalmai miatt. Kovács lába csütörtök este, kiszállás közben megcsúszott a jármű abroncsán, és másfél méter magasságból éppen a hátára esett. Az orvosok nemigen javasolták neki a mozgást, mégis vállalta a versenyzést, azonban annyira fájt a háta a rázkódástól, hogy inkább visszafordult a táborba.

A verseny eseményeiről folyamatosan beszámol az M1 aktuális csatorna.

Eredmények:

10. szakasz, Akzsuzst-Akzsuzst (össztáv 403 km, ebből szelektív 327 km):

autósok:

1. David Gerard, Gerard Dubuy (francia, Optimus) 4:35:52 óra ...7. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Mokka) 26:49 perc hátrány

Az összetettben: 1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 41:35:41 ó ...13. Szalay, Bunkoczi 15:30:02 ó h.

kamionosok:

1. Tomas Tomecek, Ladislav Lala (cseh, Tatra) 5:17:29 ó

Az összetettben: 1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev 45:38:02 ó

motorosok:

1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 5:04:41 ó

Az összetettben: 1. Ullevalseter 46:16:16 ó

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.