Sokat kaphat a tervtől az ország

Szakértő: a Jedlik Ányos Terv tovább segítheti az elektromos autók elterjedését

Bár már elterjedőben vannak Magyarországon a tisztán elektromos hajtású járművek, a Jedlik Ányos Terv tovább segítheti ezt a bővülést, sokat kaphat a tervtől az ország.

2015.06.18 19:32MTI

Varga Mihály június 5-én jelentette be, hogy elkészült az e-mobilitás terjedését segítő Jedlik Ányos Terv, valamint hogy a dokumentum hamarosan a kormány elé kerül, és megkezdődik az abban foglaltak megvalósítása.

Bársony Péter, a PwCMagyarország energetikai és e-mobility szakértője csütörtökön az M1 aktuális csatornán kifejtette: az elektromos autók elterjedését pénzügyi és nem pénzügyi ösztönzőkkel is lehet segíteni, illetve fontos kérdés az is, hogy mit ösztönözzenek: az infrastruktúra - például töltőállomások - kiépítésével lesz-e egyre több elektromos autó, vagy az ilyen gépjárművek vásárlását segítsék, és majd ez hozza magával az infrastruktúra kiépülését. Hozzátette, hogy jelenleg Magyarországon 60 nyilvános töltőpont található.

A szakértő szerint a magyar szabályozásban vannak előrelépések, jó irány, hogy az elektromos autó tulajdonosoknak nem kell regisztrációs adót fizetniük, és hogy a gépjárműadóból is kedvezményt kapnak.

Bársony Péter úgy vélte, a nem pénzügyi ösztönzők mellett a pénzügyi ösztönzőkre - például jóváírásokra, kedvezményekre - is szükség van, ezzel lehet motiválni a lakosságot. A vállalatokat vagy a közszférában például a minisztériumokat is motiválni kell arra, hogy flottájukat elektromos alapokra helyezzék - vélekedett.

Hozzátette: egy tisztán elektromos üzemű gépjármű ára 8 és 12 millió forint között van

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.