Úton-útfélen

Újfajta jegyértékesítő automaták a Keleti pályaudvaron

Húsz állomásra több mint ötven jegykiadót telepít nyárig a MÁV-START.

2015.05.21 15:23ma.hu

Újfajta, továbbfejlesztett érintőképernyős jegyértékesítő automatákat telepített a MÁV-START a Keleti pályaudvarra. Segítségükkel gyorsan, kényelmesen lehet menetjegyet, bérletet, IC pót- és helyjegyet váltani. A vasúttársaság 2013 nyarán helyezte üzembe az első modern jegyautomatát, amely típusból jelenleg 65 darab működik az országban. Kihasználtságuk folyamatosan növekszik, az utasok két év alatt több mint kétmillió alkalommal választották ezt a vásárlási módot.

A jegyvásárlási lehetőségek bővítése és a sorban állás csökkentése érdekében a MÁV-START a Keleti pályaudvar csarnokában, peronjainál és aluljárószintjén az új gépek beüzemelésével és a meglévők lecserélésével összesen tizennégyre bővítette a jegyautomaták számát.

A továbbfejlesztett új automaták a 2013 nyarán üzembe helyezettekhez hasonlóan teljes értékű jegykiadó automataként működnek: az útvonal megtervezése és kiválasztása után készpénzzel, illetve bankkártyával – akár PayPass kártyával, érintésmentesen – is ki lehet fizetni a jegyeket. A legtöbb belföldi menetjegytípus mellett megvásárolhatók a kerékpár- illetve élőállat-jegyek, az InterCity pót- és helyjegyek, a vasúti bérletek, de átvehetők az interneten vásárolt menetjegyek is; sőt számlát is lehet igényelni. Nemcsak vásárlásra szolgálnak az automaták, hanem az utasok tájékoztatására is: az állomás – vonatinfó adatbázisból nyert valós idejű – induló és érkező vonatlistája, a kedvezmények igénybevételi feltételeinek részletes leírása is leolvasható a kijelzőről.

A továbbfejlesztett automaták menürendszere megegyezik a régebbiekével, de kijelzőjüket kissé megdöntve lejjebb helyezték, így könnyebben olvasható és kezelhető az érintőképernyő. A berendezések a korábbiaktól eltérően bankjegyek visszaadására is képesek, így akár tízezer forintot is vissza tudnak adni. Ezzel a funkcióval a korábban üzembe helyezett automatákat is hamarosan kiegészíti a MÁV-START.

A jegyértékesítés fejlesztése folyamatos, melynek keretében Budapest elővárosában, a megyeszékhelyeken és a nagyobb forgalmú vasútállomásokon 52 új automata beüzemelését tervezi a MÁV-START még idén, a második negyedévben. A Keletin kívül a Déli és a Nyugati pályaudvaron is újabb típusúra cserélik a jelenlegi automatákat. Szintén újfajta jegykiadó készülékkel szerelik fel Ferencváros, Budaörs, Törökbálint, Szár, Tatabánya, Győr, Budafok, Budatétény, Tétényliget, Érd alsó, Érd felső, Tárnok, Martonvásár, Baracska, Kápolnásnyék, Velence, Gárdony, Agárd és Vác-Alsóváros állomásokat.

Korábban a Budapest–Cegléd–Szolnok és a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonal állomásain, illetve megállóhelyein, a Déli pályaudvaron és Kelenföldön helyezett ki modern jegyértékesítő automatákat a vasúttársaság. A 65 darab jegykiadó berendezésen két év alatt több mint kétmillió vásárlási tranzakció történt. Legnagyobb forgalma a kelenföldi állomás jegyautomatáinak van: egy-egy gépből naponta átlagosan kétszáznál is többen váltanak jegyet. A termékek közül a menetjegyek a legnépszerűbbek, ezt követik a pótjegyek és a bérletek. Hétből egy vásárlásnál választják az utasok a bankkártyás fizetést.

A jegyértékesítő automaták kezeléséről a MÁV-csoport honlapján előre tájékozódhatnak az utasok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.