Iseum Rally

Rali ob-futam hét év után újra Szombathelyen

Hét év szünet után a hétvégén ismét Szombathelyre látogatnak a rali országos bajnokság résztvevői: az Iseum Rally az idei sorozat harmadik, egyben az első murvás versenye lesz, amelyen elrajtol a Historic Challenge mezőnye is.

2015.05.14 18:09MTI

A viadal csütörtöki sajtótájékoztatóján Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere a résztvevőket üdvözölve arról szólt, hogy a vasi megyeszékhelyen hagyományai vannak az autósportnak. Az önkormányzat a turisztika, a városmarketing szempontjából is komoly lehetőségeket lát abban, hogy ismét otthont adhat a versenynek, amely nevében is Szombathely egyik legismertebb látványosságát, az Iseumot népszerűsíti.

Markó Tibor, a verseny főszervezője elmondta: az elmúlt években Bükfürdő adott otthont a Vas megyei murvás raliversenynek, amely most hosszabb kihagyás után tér vissza Szombathelyre. Szólt arról is, hogy a versenyzőknek szombaton és vasárnap több murvás gyorsasági szakaszon is végig kell majd menniük, amelyek minősége kifogástalan, így élvezetes verseny vár a résztevőkre és a nézőkre egyaránt.

Elmondta még, hogy péntek este az Iseum szomszédságában különleges rajtceremónia zajlik majd, amelyen a pilóták fények, füst és speciális effektek kíséretében gördülnek fel autójukkal egy színpadra, ahol jól láthatja majd őket a megnyitó közönsége, és rövid interjú is készül velük. Hangulatos showt terveznek, melyet utcabál jellegű autós parti követ.

A verseny szombat délután kezdődik, először az ob és a Historic Challenge mezőnye rajtol el, majd vasárnap a Rallye2 résztvevői is csatlakoznak. A három kategóriában összesen több mint száz nevezés érkezett.

A hétszeres magyar bajnok ifj. Tóth János - aki navigátorával Szőke Tamással vett részt a sajtótájékoztatón - úgy fogalmazott: egyelőre még tanulási fázisban vannak, össze kell szokniuk, és új Peugeot R5-ös autójukat is jobban meg kell ismerniük, ezért elsősorban az a céljuk, hogy célba érjenek. Ugyanakkor megjegyezte: ez persze nem jelenti azt, hogy lassan mennének majd, természetesen most is jó eredményt akarnak elérni.

A pilóta és navigátora a csütörtöki teszt alapján jónak tartja a murvás gyorsasági szakaszokat, de elmondták, hogy mivel esőre is lehet számítani, azokon a részeken, ahol földúton is haladnak, fokozottan ügyelniük kell majd.

A címvédő Kazár Miklós visszatér a Mitsubushi Lancer volánja mögé azután, hogy az első két versenyt Ford Fiestával teljesítette. A miskolci pilóta 2012-ben ezzel az autóval győzött a vasi ralin, ezért döntött a váltás mellett.

A rali ob gyorsasági szakaszain rendezik a tereprali ob második futamát, a Riverside Baját is a hétvégén. A 38 tagú mezőnyt felvonultató versenyen az ausztriai Rechnitz, valamint Sárvár lesz a központ. A motorosok és a quadosok számára egyben Európa-bajnoki futam is lesz a viadal, az autósok pedig a Zóna Eb idei negyedik viadalát teljesítik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.