Német vasutassztrájk

Vasárnap még csak Drezdáig járnak a berlini és hamburgi vonatok

Drezdáig közlekednek üzemi okokból a Budapest-Keleti-Berlin, valamint -Hamburg közötti vonatok vasárnap, a német vasúton meghirdetett sztrájk után is.

2015.05.09 11:23MTI

A Mávinform közölte: bár a munkabeszüntetés a német vasúton a tervezett időben, vasárnap reggel 9 órakor befejeződik, üzemi okokból három vonat Budapest és Drezda között közlekedik, onnantól vonatpótló buszokkal viszi az utasokat a német vasúttársaság.

Ez érinti a vasárnap a Keleti pályudvarról induló Jeszenszky János EuroCityt, a Porta Bohemica Eurocityt és a Hungária EuroCityt.

Hozzátették: a Budapestről induló Metropol EuroNight és a Berlinből Budapestre jövő Metropol május 10-11-én már ismét teljes útvonalon közlekedik.

Németországban a mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) hirdetett sztrájkot, amely hétfőn kezdődött és az eredetileg bejelentett határidőig, vasárnap 9 óráig tart, miután nem sikerült megállapodniuk a munkaadóval.

A német vasút történetének eddigi leghosszabb, összesen 138 órás sztrájkja becslések szerint 750 millió euró kárt okoz a német nemzetgazdaságnak és 0,1 százalékponttal visszaveti a gazdasági növekedést a második negyedévben.

A DB adatai szerint a távolsági járatokon a vonatok egyharmada jár, a regionális járatoknál térségtől függően a vonatok 15-60 százalékát tudják elindítani.

A GDL a mozdonyvezetőknek 5 százalékos béremelést követel, és a heti munkaidő csökkentését 39 óráról 38 órára. Azt is el akarja érni, hogy más foglalkozású tagjai - például vonatkísérők - számára is bérmegállapodást köthessen a munkaadóval. Ezt a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság elutasítja, mert nem akar ugyanazon munkavállalói kör bérezéséről és munkaviszonyairól egyszerre több szakszervezettel tárgyalni, illetve több bérmegállapodást kötni. A munkaadó a mozdonyvezetőknek 4,7 százalékos emelést és ezer euró egyszeri juttatást ajánl.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.