Készülhetnek a tervek

Döntött a békéscsabai közgyűlés a tervezett M44-es autóút felüljáróiról

Elfogadta a békéscsabai képviselő-testület a város közigazgatási területén átvezető, tervbe vett M44-es autóút felüljáróinak elhelyezését. E nélkül az M44-es autóút érintett szakaszának engedélyezési terveit nem lehet elkészíteni.

2015.04.23 21:12MTI

A határozati javaslatot egyhangúlag támogatta a jelen lévő tizenöt képviselő.

Szarvas Péter (független) polgármester a közgyűlésen elmondta: az M44-es gyorsforgalmi út Kecskemét - Békéscsaba szakaszának megépítését 2020. december 31-i határidővel kormányrendeletbe foglalták, a beruházás forrását a központi költségvetés biztosítja, felelőse a nemzeti fejlesztési miniszter.

Kifejtette: az első, Kecskemét - Tiszakürt szakasz esetében az engedélyes terveket készítik. A második, Tiszakürt - Kondoros szakasz kivitelezése bekerült a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) 2015-ös közbeszerzési tervébe. A szerződés megkötését ez év októberre tervezik, a megvalósítás határideje 2018 vége. A harmadik, Kondoros - Békéscsaba szakasz szintén az engedélyes tervek készítésének fázisában van, a vonatkozó kormányhatározat szerint a kivitelezéssel el kell készülni legkésőbb 2020. december 31-ig - mondta Szarvas Péter.

A békéscsabai szakasz műszaki tartalmáról a városvezető közölte: a kétszer kétsávos, leállósávval és kerítéssel rendelkező gyorsforgalmi utat a békéscsabai elkerülő útba kötnék be. A meglévő dűlőutak mentén öt felüljáró épülne, amelyek vadátjáróként is funkcionálnának. Azok a dűlőutak, amelyek nem kapnak külön felüljárót, szervizúttal lesznek összekötve a hálózat többi részével.

A felüljárók, a szervizutak, valamint a csomópontok helyzete nagyban meghatározza az autóút megvalósulása után a 44-es és 47-es főútvonalak közötti dűlőutak lehetséges forgalmi rendjét, emiatt a tervezett kialakítást a közgyűlésének jóvá kell hagynia - hangsúlyozta Szarvas Péter.

Hanó Miklós (Fidesz) alpolgármester az ülésen elmondta: sok beruházástól esett már el a térség amiatt, hogy nem vezetett ide gyorsforgalmi út. "Ha az M44 elkészül, van rá esély, hogy a tőke is idejöjjön, a munkahelyteremtéshez is hozzájárulhat, azaz nagy ugrás lesz gazdaságilag" - fogalmazott.

A tervezett M44-es autóút engedélyezési terveit a NIF Zrt. megbízásából a RODEN-TURA-Terv konzorcium készíti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.