Kgfb

Megugrott a kötelező biztosítás átlagdíja az első negyedévben

Míg az év első napján átlagosan 22 566 forintért lehetett éves kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kötni, addig március végére az átlagdíj 25 123 forintra emelkedett.

2015.04.22 16:12MTI

A netrisk.hu online biztosításközvetítő adatai szerint megugrott a kötelező biztosítás átlagdíja az első negyedévben.

A biztosításközvetítő szerdán azt közölte, hogy míg az év első napján átlagosan 22 566 forintért lehetett éves kötelező gépjármű felelősségbiztosítást (kgfb) kötni, addig március végére az átlagdíj 25 123 forintra emelkedett.

Hozzáteszik: a növekedés jóval magasabb az egy évvel korábbinál, a múlt év elején még 20 105 forintos éves átlagdíj tavaly március végére még csak 21 002 forintra emelkedett.

A jogszabály változása miatt a 2003 eleje óta vásárolt autók kgfb-je a vásárlás napjától egy évig érvényes, az ennél korábban vásárolt járműveknél a naptári év vége a biztosítás fordulónapja. Miután múlt év decemberében még több volt az év végével újraköthető kötelező biztosítás, a biztosítók - a korábbi évekhez mérten szolidabban ugyan - újra díjversenybe kezdtek. Ez az oka annak, hogy az év végén mindig lecsökken az átlagdíj, amely azután év közben emelkedni kezd.

Év közben jellemzően csak minden hatodik-hetedik autós nézi meg valamely alkusz vagy a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kalkulátorán, hogy ki mennyiért biztosítaná a kocsiját. Ez az arány az év végi váltóknál az 50 százalékot is meghaladja.

Továbbra is érvényesül az a tendencia, hogy minél nagyobb kategóriájú egy autó, és minél rosszabb a bonus-malus fokozata, annál jelentősebb mértékű díjemelkedést kell elszenvednie a tulajdonosának. A 2013. januári díjhoz képest egy kiskategóriás, B10-es besorolású autó után jelenleg átlagosan 13,6 százalékkal magasabb kgfb-díjat kell kifizetni. Ugyanakkor egy A0 besorolású, 150 kilowatt feletti teljesítménnyel rendelkező autó esetében az eltérés már közel 40 százalékos - áll a közleményben.

A netrisk.hu arra hívja fel a biztosítót váltani szándékozók figyelmét, hogy ne mulasszák el a meglévő szerződésüket a lejárta előtt legalább 30 nappal felmondani. Aki ezt nem teszi meg, annak további egy évig a meglévő szerződése szerint kell fizetnie a megszabott díjat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.