Vasút

Bemutatta a MÁV-Start a megvásárolt használt osztrák személykocsikat

Az első 10 kocsit már felújították a szolnoki járműjavítóban, így módosítottak a belső elrendezésen, kicserélték az ablakokat, továbbá a MÁV-Start színeire festették át azokat.

2015.03.18 15:19MTI
MTI/Illyés Tibor

A felújítási költségeket is figyelembe véve a MÁV-Start által az Osztrák Vasúttársaságtól (ÖBB) vásárolt 140 kilométeres sebességre képes vasúti személykocsi ára darabonként 50 millió forint, míg egy új személykocsi ára 300-500 millió forint között van - közölte Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a kocsikat bemutató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Zaránd György, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy a MÁV-Start azt követően vásárolta meg a kocsikat, hogy az ÖBB áttért a 160-200 kilométeres óránkénti sebességre képes kocsik használatára. Az első 10 kocsit már felújították a szolnoki járműjavítóban, így módosítottak a belső elrendezésen, kicserélték az ablakokat, továbbá a MÁV-Start színeire festették át azokat - ismertette.

A felújított kocsik állomáshelye Miskolc lesz, innen közlekednek Sátoraljaújhelyre, illetve Nyíregyháza-Debrecen irányába. A térség régi vasúti kocsijainak lecserélését méltatta a tájékoztatón Hörcsik Richárd, a terület fideszes országgyűlési képviselője, valamint Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) miskolci polgármester is.

MTI/Illyés Tibor

Az államtitkár elmondta, hogy az elmúlt években 115 milliárd forintból újult meg a vasút, de a közeljövőben erre a célra kevesebb forrás jut. A tervek között szerepel - egyebek mellett - a Budapest-Belgrád vasút felújítása.

Zaránd György kifejtette, hogy Székesfehérvárra a felújított pályán 39 perc alatt ér le a vonat, és ha a Balaton déli partján is elkészül a felújítás, Siófokot 1 óra 10 perc alatt lehet elérni. Arról is beszámolt, hogy az 55 kocsiból 6 darab vezérlő kocsi lesz, amelyekbe könnyen szállhatnak be mozgáskorlátozottak, illetve azokkal kerékpárt is szállítanak.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a vasút komplex felújítását mutatta be a tájékoztatón. Ebbe beletartozik a vasúti pálya és az állomások felújítása, az új járművek beszerzése illetve a meglévők felújítása. Az egyéb jellegű fejlesztések körébe pedig a vonatok és a vasútállomások wifivel való ellátása, illetve a vonatinformációk okostelefonra továbbítása tartozik

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.