BKV egykor és most

100 éves a budapesti autóbusz - megnyílt a programsorozat

Egy elektromos meghajtású flotta forgalomba állítását is tervezik, ezek előreláthatóan a Várnegyedben és a Margitszigeten fognak járni.

2015.03.01 15:15MTI
Forrás: Facebook (BKV)

Megnyitották a százéves budapesti autóbusz-közlekedést ünneplő programsorozatot vasárnap a fővárosi Hősök terén. Az eseményt követően a tizenegy különböző busz alkotta konvoj végighaladt az 1915-ben indított első járat útvonalán, majd emléktáblát helyeztek el a 105-ös busz Bajcsy-Zsilinszky úti megállójában.

A Hősök terén felsorakoztatott, az 1915. március 1-jén indult fővárosi autóbusz-közlekedés különböző korszakait képviselő tizenegy busz előtt tartott sajtótájékoztatón Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a budapesti tömegközlekedés legfontosabb elemének nevezte az autóbusz-ágazatot.

Kiemelte: a tömegközlekedést használók több mint 40 százaléka száll fel naponta a 277 járatviszonylaton közlekedő több mint 1300 autóbuszra.

A buszok állapotáról szólva elmondta: négy-öt éve a vezetők még télikabátban ültek a régi Ikarus-buszokon, és egyes járműveket egész éjszaka járatni kellett, hogy reggel el lehessen velük indulni. Ezzel szemben az elmúlt években 550 alig használt vagy új autóbuszt állítottak forgalomba, 2018-ra pedig a flotta összes tagja modern, alacsonypadlós jármű lesz - hangsúlyozta Szeneczey Balázs.

Példaként említette a következő hónapokban forgalomba állítandó 28 hibrid meghajtású autóbuszt, amelyekkel több mint 35 százalékos károsanyag-kibocsátás csökkenés érhető el. Emellett egy elektromos meghajtású flotta forgalomba állítását is tervezik, ezek előreláthatóan a Várnegyedben és a Margitszigeten fognak járni - mondta.

A főpolgármester-helyettes úgy összegzett: reményeik szerint a fővárosi buszközlekedés indulásának 125. évfordulóján úgy emlékeznek majd a 2010-es évekre, mint amikor "végre-valahára versenyképessé vált a budapesti autóbusz-közlekedés".

Úgy folytatta: azt is elmondhatjuk, hogy a BKV már "nem egy szitokszó, mint 2006 és 2010 között", hanem egy prosperáló cég, amely az elmúlt években nem szorult működési hitel felvételére. Azt gondolom, a BKV minden tekintetben versenyképessé tud válni, ha tudunk forrást biztosítani arra, hogy lízingkonstrukció keretében még több modern autóbuszt vásároljon - tette hozzá.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: számukra ez a száz év nemcsak egy dátum, hanem egy fejlődéstörténet. Mint mondta, bár 1915 előtt is volt buszközlekedés a fővárosban, ekkor indult az első állami szervezésű, menetrend szerint, 15 percenként közlekedő buszjárat, amelynek járműveit megálló híján le kellett inteni. Míg 1930-ban ezer embert foglalkoztatott a buszágazat, addig 1968-ban, a BKV megalakulásakor már kilencezret - tette hozzá.

Az ágazat jelenéről szólva Bolla Tibor azt mondta: büszkék arra, hogy tavaly hosszú évek után ismét új, ráadásul magyar járművet tudtak forgalomba állítani, az Ikarus 127-est. A részegységenként megvásárolt buszokat a BKV dolgozói rakták össze, ez is azt mutatja, hogy mind a magyar iparban, mind a BKV-ban megvan a lehetőség új buszok forgalomba állítására - hangsúlyozta.

Az elnök-vezérigazgató kitért a centenáriumot ünneplő programsorozatra, amelynek Tarlós István főpolgármester a fővédnöke. Elmondása szerint kéthavonta megnyitnak az utazóközönség előtt egy-egy autóbuszgarázst, először április 26-án a kelenföldi telepre várják az érdeklődőket. A gyerekeknek rajzpályázatot indítanak, de az év során más rendezvényekkel, nosztalgiamenetekkel és játékokkal is készülnek - emelte ki.

Az eseménysorozat programjai megtalálhatók a BKV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/bkvzrt1, https://www.facebook.com/bkkbudapest), valamint a BKV és a BKK honlapján (www.bkv.hu, www.bkk.hu ).

A sajtótájékoztatót követően az érdeklődők felszállhattak a kiállított tizenegy autóbuszra, amelyek végigmentek az első, 1915-ben indított buszjárat vonalán, az Andrássy úton a Bajcsy-Zsilinszky útig. Majd a résztvevők a 105-ös busz Bajcsy-Zsilinszky úti megállójában a centenárium tiszteletére emléktáblát helyeztek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.