Több fát el kell távolítani

Fonyódi löszfalomlás: marad a félpályás útlezárás a 7-es főúton

Marad a félpályás útlezárás a 7-es főúton a fonyódi löszfalomlás miatt, mert több fát és a megmozdult földet el kell távolítani az érintett szakaszon.

2015.02.24 17:46MTI
MTI/Varga György

Hidvégi József polgármester beszámolója szerint két helyen összesen 9-14 köbméter föld csúszott meg a főúttól alig 15-20 méterre. A polgármester utalt rá: többnyire az őszi és a tavaszi esőzések okoznak gondot a löszfalnál. Az utóbbi másfél évben háromszor kellett lezárni a főutat, tavaly februárban már négy hónapra. Akkor a kormány százmillió forintot biztosított rá, hogy megtegyék az első lépéseket a 7-es út löszfallal határolt fonyódi szakaszának biztonságossá tételéhez.

A közútkezelőhöz eljuttatott forrásból tanulmányt készítettek a helyzet rendezésére, valamint kivágták a veszélyes fákat. A polgármester szerint várhatóan áprilisig készül el az elhárítási terv, júniusig pedig a kivitelezési terv. Optimális esetben ősszel kezdődhetnek meg a szükséges munkálatok, és jövőre megoldódhat a kérdés.

MTI/Varga György

Tavaly ősszel a fonyódi löszfal tetején álló Kripta-villánál - a mostani omláshoz képest a löszfal másik végénél - 10-15 méter hosszan beomlott a talaj, és egy 2-3 méter széles, barlangszerű üregre bukkantak a talajszint alatt.

Az üreget minden bizonnyal egy évek óta elporladt, még betonból készült szennyvízcsatorna, illetve az abból kifolyó lé alakította ki. Nem kizárt, hogy a korábbi, a villa környékén bekövetkezett löszfalcsúszást ez okozta - mondta a polgármester.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.