1-es

Először ment át próbaúton villamos a Rákóczi hídon

Egy Tatra, egy Combino és egy motoros fedett teherkocsi típusú villamossal is tesztelték az 1-es villamos pályáját.

2015.01.26 11:58MTI
MTI/Máthé Zoltán

Hétfő délelőtt először ment át próbaúton villamos a budapesti Rákóczi hídon. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt közölte az MTI-vel, hogy tervei szerint az utasforgalmi próbaüzem kora tavasszal kezdődik.

A MTI helyszínen tartozó munkatársának délelőtti beszámolója szerint egy Tatra, egy Combino és egy motoros fedett teherkocsi típusú villamossal is tesztelték az 1-es villamos pályáját. Volt olyan időszak, amikor a híd mindkét villamospályáján haladt egy-egy szerelvény. A villamosok a Közvágóhídtól a Budafoki útig közlekedtek, majd vissza.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) korábban azt közölte: információik szerint az 1-es villamos felújításának sokmilliárdos költségvetéséből nem futotta annak az alapkérdésnek a tisztázására, hogy a húsz évvel ezelőtt átadott Rákóczi híd, amelyet eredetileg nyolc tonna tengelyterhelésre és 50 kilométeres óránkénti sebességgel haladó villamosokra terveztek, hogyan viselkedik 10-11 tonna tengelyterhelésű, 60-70 kilométeres óránkénti sebességgel haladó villamosok esetén.

MTI/Máthé Zoltán

A BKK az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az 1-es villamos új, meghosszabbított vonalának építése a tervezett ütem szerint halad. A kivitelezés befejezését jelentő műszaki átadás-átvétel határideje változatlanul szerda. Ennek részeként hétfőn az új szakaszt teljes hosszában próbajárattal ellenőrizték.

A műszaki átadás-átvétel után kezdődhet el a Rákóczi híd február közepére tervezett statikus és dinamikus próbaterhelésének előkészítése. A vizsgálatok elemzése után indulhat el a villamosvezetők képzése és vizsgáztatása, ami körülbelül tíz napig tart majd.

Jelenlegi tervek szerint az utasforgalmi próbaüzem kora tavasszal kezdődhet, ennek pontos időpontjáról csak a hídvizsgálat lezárása után tudnak tájékoztatást adni - közölte a BKK.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.