Terorveszély

KKM: rendkívül kockázatos az idei Budapest-Bamako rali

A Száhel-övezet változatlanul a nemzetközi terrorizmus által leginkább sújtott régiók egyike, ahol a fenyegetettség érdemben 2014-ben sem csökkent.

2015.01.14 15:10MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) rendkívül kockázatosnak tartja a pénteken kezdődő Budapest-Bamako rali megrendezését.

A 10. alkalommal megszervezett Budapest-Bamako rali január 16-tól február 1-jéig tart, a magyar és külföldi versenyzők a Marokkó-Mauritánia-Mali útvonalon haladnak végig.

A tárcának a konzuli szolgálat honlapján közzétett álláspontja szerint a Száhel-övezet változatlanul a nemzetközi terrorizmus által leginkább sújtott régiók egyike, ahol a fenyegetettség érdemben 2014-ben sem csökkent. A térségben tevékenykedő terroristacsoportok és -sejtek betörhetnek Mauritánia délkeleti, valamint Mali északi részeire. Különösen veszélyesek Mauritánia és Mali határ menti régiói, ahol ezek a csoportok fokozottan aktívak.

A KKM úgy látja: a veszélyt növeli, hogy a térség országaiban a rali lesz a legjelentősebb nemzetközi sportesemény, amely így nemcsak a helyi közvélemény, hanem az illegális (szervezett bűnözői) csoportok figyelmét is felkeltheti. Az európai - főként nyugat-európai - állampolgárok továbbra is emberrablások áldozatává válhatnak - tették hozzá.

A minisztérium felhívta a verseny szervezőinek figyelmét arra, hogy az afrikai szakasz által érintett országok több belpolitikai, társadalmi és gazdasági problémával küzdenek, ezért különös elővigyázatosságra van szükség a rali lebonyolításakor. A résztvevőknek azt javasolják, hogy tartózkodjanak a politikai véleménynyilvánítástól, legyenek figyelemmel a helyi vallási előírásokra, kulturális hagyományokra és öltözködési szokásokra.

Az érintett régióban egyedül a marokkói Rabatban van magyar nagykövetség, illetve konzulátus, Maliban pedig tiszteletbeli konzul nyújthat segítséget a magyar állampolgároknak. A rali alatt esetlegesen bajba jutott magyar versenyzők, túrázók Mauritániában és Maliban - európai uniós polgárként - az EU valamelyik tagállama helyi nagykövetségének konzuli szolgálatához fordulhatnak segítségért.

A ralit a rabati nagykövetség nagy figyelemmel kíséri, hogy szükség esetén haladéktalanul konzuli segítséget nyújthasson, míg Magyarországon a KKM konzuli és állampolgársági főosztálya áll készen az esetlegesen szükséges segítség megadására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.