Még néhány nap

Kgfb: hatalmas kockázat az ittas vezetés

Az ünnepek alatt az autósok hajlamosabbak lehetnek lazábban kezelni a "zéró tolerancia" szabályát, miközben akár csak egy pohár ital befolyásoltsága alatt is komoly baleset történhet.

2014.12.22 10:32ma.hu
freedigitalphotos.net/xedos4

Az ittas vezetés óriási kockázatot jelent. Az egymás iránti elelősségvállalás mellett tudni kell azt is, hogy az alkoholos befolyásoltság alatt okozott baleset miatti kárt az autósnak meg kell térítenie a biztosító felé – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Alkoholfogyasztás mellett történt balesetokozás még egy kisebb koccanás – az érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megléte esetén is – akár százezrekbe is kerülhet az ittas vezetőnek. A kötelező biztosításra vonatkozó törvény értelmében ugyanis a biztosítók ilyen esetekben regresszálják, vagyis visszakövetelik a károkozótól a kár összegét.

Mindezek mellett az egymás iránti felelősségvállalás szempontjából is érdemes kiemelten figyelni a szabályokra az ünnepi időszakban, és nemcsak az alkohol- fogyasztás, hanem a csúszós, vizes, lefagyott utak kockázata miatt is. Különösen a kevésbé gyakorlott autósoknak kell fokozottabban figyelniük, akik ezekben a napokban gyakrabban ülnek autóba, mint az év többi napján – figyelmeztet a szövetség.

De nemcsak az ünnepekkel és a hideg idővel járó extra kockázatokra kell tekintettel lenni az év utolsó napjaiban, hanem a kgfb-váltással kapcsolatos határidőkre, feladatokra is.

Annak az autósnak, aki november végéig felmondhatta és fel is mondta korábbi szerződését, december utolsó napjáig van még lehetősége az új, választott biztosítónál megkötni a szerződést. Ennek elmulasztása komoly következményekkel jár. Egyebek mellett a biztosítatlan időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetni, ami jóval magasabb az átlagos kgfb-díjnál. Még ennél is nagyobb kockázat, hogy a károkozónak a Kártalanítási Számla kezelője számára meg kell térítenie a biztosítatlan időszakban okozott kárt.

Az idei évben megközelítőleg másfél millió személyautót érintett az év végi kötelező váltás, ám a jelenlegi becslések szerint ezzel a lehetőséggel még a tavalyi évinél is kevesebben, körülbelül 250 ezren élhettek. Nekik kell odafigyelniük a következő napokban arra, hogy december végéig megkössék a jövő évi kgfb-szerződést. Addig még rendelkezésükre áll néhány nap, hogy a számukra legmegfelelőbb ajánlatot kiválasszák: az összehasonlításhoz hasznos eszköz a MABISZ Díjnavigátora.

A szövetség hitelesített kalkulátora, a MABISZ Díjnavigátor egyedi eszköze a fogyasztóvédelemnek: az itt szereplő tarifákat és az összes elérhető kedvezményt a biztosítók előzetesen ellenőrizték, tesztelték, és írásban jóváhagyták. A MABISZ Díjnavigátorában szereplő adatok így minden esetben hiánytalanok és pontosak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.