A BKK az elsők között a Waze-en

Mi történik az utakon ebben a pillanatban?

Péntektől a BKK közlekedési információi is megjelennek a világ egyik leggyorsabban fejlődő közösségalapú közlekedési és navigációs alkalmazásán, a Google tulajdonában levő Waze-en.

2014.11.28 15:36ma.hu

A most útjára induló Connected Citizens nevű együttműködéssel megvalósul a Budapesti Közlekedési Központ információs szolgáltatásainak korábban elhatározott fejlesztése. A Waze, amellyel Budapesten már több mint 57 ezer ember navigál útközben, összegyűjti és az interneten közzéteszi a felhasználói által rögzített közlekedési és forgalmi változásokat. Budapest a harmadik európai nagyváros, amelyiknek közlekedési információi gazdagítják az alkalmazást.

Mi történik az utakon ebben a pillanatban?

A Waze egy olyan, a BKK Futárhoz hasonló, valós idejű adatokat megosztó rendszer, amely az úton lévőknek nyújt segítséget és percre pontos közlekedési információkat. GPS alapú útvonaltervezője a felhasználók által elért átlagsebességet figyelembe véve választja ki az ideális útvonalat. Mostantól a kozut.bkkinfo.hu oldalon elérhető forgalmi változások is megjelennek majd a Waze élő térképén, melynek útközbeni használatához csupán egy internetes eléréssel rendelkező okostelefon vagy táblagép szükséges.

A Waze a BKK információi alapján már a tervezett forgalomkorlátozások életbe lépésekor figyelembe veszi azokat az útvonaltervezéskor, vagyis nem kell megvárni, amíg egy felhasználó (wazer) jelez terelést vagy lezárást a többi közlekedőnek. A közúti közlekedést nehezítő akadályok ezentúl nem tűnnek el az interaktív térképről akkor sem, ha a felhasználók nem adnak róla jelzést; mindaddig láthatók maradnak, amíg az adott korlátozások érvényesek. A hamarosan a BKK logójával is jól azonosítható forgalomkorlátozásokról a felhasználók ugyancsak adhatnak egymásnak visszajelzést, fotókat, illetve megoszthatják egymással az előre nem látható változásokat.

Néhány hete az Infotér 2014 konferencián Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója jelentette be a Waze-zel kötött együttműködést, amelyet az egyik utolsó jelentős lépésnek nevezett a BKK információs szolgáltatásainak korábban elhatározott fejlesztési folyamatában. Véleménye szerint a közösségi közlekedést már megkönnyítő FUTÁR és BKK Info alkalmazás után a Waze-nek átadott közúti információkkal az autózók is nyernek, hiszen annak útvonaltervezője mindig az aktuális útviszonyokat figyelembe véve, a leggyorsabb útvonalon tervez. Vitézy Dávid hangsúlyozta: az elvégzett fejlesztésekkel a budapesti közösségi közlekedés informatikai alapját, működésének informatikai környezetét teremtettük meg abból a célból, hogy a valós idejű adatokkal és a hatékonyabb információáramlással egyszerűbbé váljék a városban utazó százezrek közlekedése, és az új szolgáltatások segítségével mindenki gyorsabban és kényelmesebben juthasson el céljához nap mint nap.

Az együttműködés a BKK alapelvei között szereplő „nyílt adat filozófia” alapján valósul meg. Ennek lényege, hogy a közlekedés szervezésekor és üzemeltetésekor keletkező, a közösség számára értéket képviselő adatokat más informatikai fejlesztőkkel is megosztják, hogy ezeket minél többen elérjék. A BKK Info és a FUTÁR információs rendszer percre pontos adatai így sokkal több emberhez jutnak el, mintha egyedül csak a BKK weboldalán vagy mobilalkalmazásain jelennének meg.

A BKK Európában harmadikként csatlakozott a Waze Connected Citizens elnevezésű kezdeményezéshez, mely a tengerentúlon az információcserével már sok nagyvárosban könnyíti meg a közlekedést. Budapest közlekedésszervezője ezzel Rigával és Barcelonával együtt megelőzte például Berlint, Londont és Párizst is. A Waze-nek átadott BKK-adatokkal az úton lévők gyorsabban és biztonságosabban juthatnak el céljukhoz, nem zavarhatja meg útjukat semmilyen váratlan forgalomkorlátozás vagy torlódás. A wazerek által megosztott valós idejű közlekedési információkkal ugyanakkor a BKK forgalomszervező munkája is hatékonyabbá válik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.