Bosch-kutatás

Így szervizelünk mi - ön hová hordja az autót?

Vidéken népszerűbbek a független autójavító műhelyek, a magyarok pedig elsősorban szakértelem alapján választanak szervizt egy felmérés szerint.

2014.11.10 11:39MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/supakitmod

A Bosch és a Medián közös felméréseinek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra. A reprezentatív felmérést 2008 óta, kétévente készítteti el a Bosch, az idei felmérésben csaknem 1000 magyarországi autós háztartást vontak be.

Az adatok szerint a budapestiek többsége – 54 százaléka – kisebb, független autószerelő műhelybe viszi gépjárművét, ötödük márkaszervizben garanciálisan javíttatja, további 13 százalékuk pedig a garanciaidő lejárta után is ide viszi kocsiját. A községekben élők közül ugyanakkor jóval többen javíttatják kocsijukat kisebb autószerelő műhelyben: a megkérdezettek 71 százaléka nyilatkozott így, és a vidéki városokban élőknek szintén csaknem háromnegyede megy márkafüggetlen szervizbe.

A felméréséből az is kiderült, hogy az előző felmérésekhez hasonlóan továbbra is a szakértelem az elsődleges szervizválasztási szempont. A várható költségek a második helyen szerepelnek, és kevésbé fontosak, mint 2012-ben. A szerviz megbízhatóságát is fontosnak tartják a magyar autósok: ez lett a harmadik legfontosabb szempont.

A magyarok több mint 70 százaléka hatósági vizsgálat céljából keresi fel az autószervizt, és ez az arány 2010 óta emelkedik. A második leggyakoribb ok, ami miatt szerelőhöz viszik az autót, a fékvizsgálat: a friss felmérésben a megkérdezettek csaknem 70 százaléka említette ezt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.