Fogadjunk, ezekre nem gondolt!

Állástalanná válnak a közlekedési rendőrök

És még néhány, nem várt hatása a robotizált autózásnak. Honnan lesz például extra bevétele az önkormányzatoknak, ha a tökéletesen közlekedő járműveket nem lehet bírságolni?

2014.10.24 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Google

Ha már nem mi vezetjük járműveinket, hanem azok fejlett intelligenciája képes navigálni A és B pont között, legyen az akár egy kietlen autópálya vagy egy zsúfolt város, számos, ma még nem látható következménnyel fogunk szembesülni. Ezek közül gondolt ki párat a Sparks & Honey reklámügynökség, a ma rendelkezésünkre álló adatok és kutatások elemzésével.

Egy MIT-tanulmány szerint akár teljesen eltűnhet az egyetlen ember által birtokolt autó - egész városok dönthetnek az autómegosztás (car sharing) adaptálása mellett. Egy másik kutatás úgy véli, hogy menet közben a szórakozásé lesz a főszerep - nem csak dolgozni és/vagy olvasni fogunk maguktól haladó gépjárműveinkben, de például iszogatni is. Hiszen lehet majd - nem ember irányít.

De ennél sokkal dekadensebbé is válhatnak az autók - mivel maguktól mennek, akár drogfogyasztás színtereivé is válhatnak vagy egy gyors aktusnak is helyet adhatnak. Talán majd ezt a nyilvános szeméremsértést tudják büntetni a jövőbeni önkormányzatok, mert a megfelelően programozott automatika nem fog olyan közlekedési szabálysértéseket elkövetni, amelyek bírságait egyes kelet-európai országok már betervezik a költségvetésbe...

És arra például gondolt már, hogy honnan lesznek beültetésre váró szerveink? A legtöbb transzplantáció donorja egészséges, de végzetes közlekedési balesetet szenvedett ember, akik száma drasztikusan esni fog a jóval biztonságosabbá váló közúti közlekedés miatt. Persze lehet, hogy addigra már saját sejtjeinkből bármilyen szervet tudunk klónozni, és akkor legalább ez a kérdés nem marad nyitva...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.