Uniós és hazai forrásból épült meg

Átadták az M3-as autópálya új szakaszát

Átadták az M3-as autópálya új, a 49-es főúttól Vásárosnaményig tartó 11,9 kilométer hosszú szakaszát pénteken, a kétszer két sávos sztrádarész nettó 15,5 milliárd forintból, uniós és hazai forrásból épült meg.

2014.10.10 16:18MTI
MTI/Balázs Attila

Az átadáson Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, hogy az autópálya nemcsak az anyaországban élőknek fontos, hanem határon túliakat is közelebb hozza a nagyvilághoz.

"Ezzel az autópályával nemcsak egy utat adtunk át, hanem felhívtuk a befektetők figyelmét erre a térségre" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: az út bizonyítja, hogy van még terület, élet, munkaerő Magyarország északkeleti részében is.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta, a Vásárosnaményt elérő sztráda megépítésével évtizedes álmuk teljesült a szatmári és beregi embereknek.

MTI/Balázs Attila

Remélhetőleg az új út bekapcsolja majd ezt a térséget Magyarország és Európa vérkeringésébe is - hangsúlyozta az államtitkár.

Czomba Sándor kifejtette, nagyon fontos, hogy az autópálya segítségével új munkahelyek jöjjenek létre ebben a régióban.

Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője felidézte, tavaly kezdődött a sztrádaszakasz kivitelezése, az építkezés 350 napot vett igénybe. Megemlítette, az autópálya a vele párhuzamosan futó, nagy forgalmú, 41-es főutat tehermentesíti.

Az új sztrádaszakaszt péntek délben nyitják meg a forgalom előtt, péntek éjfélig ingyen használhatják a közlekedők. A pályaszakasz a csengersimai magyar-román határátkelőre vezető 49-es főút mellett fekvő Őr határából indul és Papos, Pusztadobos és Nyírparasznya településeket érintve éri el Vásárosnaményt.

MTI/Balázs Attila

Az építést a közbeszerzésen nyertes az M3 KRASZNA 2012 Konzorcium (Magyar Aszfalt Kft., KÖZGÉP Építő-, és Fémszerkezetgyártó Zrt., Colas Hungária Zrt.) végezte. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként 85 százalékos uniós támogatás és 15 százalékos hazai forrás segítségével valósult meg.

Az M3-as autópálya Nyíregyháza és Vásárosnamény között két szakaszban épült ki. Az első, 33,8 kilométer hosszú autópálya szakasz Nyíregyházától a 49-es út mellett lévő Őr községig tart, ezt 2013 elejétől már használhatják a közlekedők. Ez a szakasz az Új Széchenyi Terv keretében nettó 31,9 milliárd forintért épült meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.