125,8 százalék

Tovább élénkült a használtautó-piac

Tovább élénkült a használtautó-piac az idei év harmadik negyedévében is, a használtautó-index 125,8 százalékra nőtt, ami közel 4 százalékponttal haladja meg az előző negyedévit.

2014.10.09 10:21MTI
freedigitalphotos.net/imagerymajestic

A használtautó-index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a 2009 első negyedévében mért szinthez. A 100 százalék feletti szint azt jelzi, hogy a piac felette jár a bázisidőszak teljesítményének.

A Hasznátautó.hu közleménye szerint mivel az elmúlt hónapokban a hirdetési árak gyakorlatilag nem változtak, így az index értékét a gazdát cserélő használt járművek mennyisége növelte, illetve jelentősen élénkítette a piacot a használt autók importjának 12 százalékos emelkedése.

A behozatal volumene ismét elérte a havi 8-9000 darabot, ami majdnem minden hónapban közel 40 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet. Az új autók piaca is több mint 20 százalékkal bővült, így az év végére a forgalomba helyezett új autók száma akár a 70 ezret is elérheti. E két tényező továbbra is kedvező hatással lesz a használtautó-piac aktivitására - írja a közlemény.

A portál közleményében ugyanakkor rámutat arra, hogy míg a harmadik negyedévben gyakorlatilag nem változott a használt autók hirdetési átlagára, az év elején bevezetett vagyonszerzési illeték miatt egy év alatt 5 százalékot nőtt.

Kategóriák szerint vizsgálva az árváltozást kiderül, hogy a legnagyobb áremelkedés a kisebb kategóriák esetében következett be: átlagosan 11 százalékkal magasabb árak jellemzik ezeknek az autóknak a hirdetéseit, mint egy éve ilyenkor. A használt nagykocsik ugyanakkor 3, míg a használt terepjárók átlagosan 8 százalékkal lettek olcsóbbak, mint egy éve.

A közlemény szerint az átlagár emelkedése az utolsó negyedévre akár csökkenésbe is átfordulhat, hosszabb távon ugyanis nem az illeték bevezetése gyakorol hatást, hanem az, hogy egyelőre még egyre idősödik a hazai személygépkocsi-állomány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.