2030: az élet útközben

Önműködő autók - mások, mint amilyennek várjuk

Talán mára mindenkinek van már elképzelése arról, milyen is lesz egy önmagát vezetni képes, embereket szállító autó. Egy lehetséges jövőre azonban szinte biztosan nem gondolt!

2014.09.23 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Google

Az e-mail megalkotásakor a lelkes kutatóknak eszébe sem jutott, hogy pár évvel később az elektronikus levelek forgalma zömmel szemét (spam) lesz. Ugyanígy, az önműködő autók esetében sem gondolunk bele, hogy a technika nem csak értünk dolgozik majd - könnyen lehet, hogy az autonóm döntéseket hozni képes közúti járművek célzott reklámokkal hoznak majd folyamatos, ma még nem is tervezett hasznot gyártóik számára.

Legalábbis ezt állítja Daniel Fagnant, a Utahi Egyetem önműködően közlekedő autózási technológiákat tanulmányozó szakértője. Elmondása szerint mivel többé a sofőrnek nem kell a kormányt fogva folyamatosan koncentrálnia az útviszonyokra, szabadon nézelődhet az ablakon vagy akár olvashat, filmet nézhet hordozható eszközén. Mint minden összetett számítógépes rendszer, az önműködő autó is képes lesz összegyűjteni a benne töltött idő alatt folytatott tevekénységek statisztikáit, melyeket aztán elküldhet a felhőbe (számítógépes adatközpontokba), elemzésre.

Az útvonal, a pillanatnyi pozíció, a járműben tartózkodók pontos ismerete igen értékes információt jelent a reklámozók számára. Közelben levő üzleteket, szolgáltatásokat ajánlhat az érintetteknek; a célzott hirdetéssel jelentősen megdobva a sikeres elérés hatékonyságát. Érdekes kérdést vet fel tehát az automatikus vezetés korszaka - nem csak a közlekedésbiztonság kérdésével kell foglalkozni, de az abban résztvevők személyes adatainak kezelésére is figyelmet kell fordítani - amíg meg nem teszi azt valaki más...

És aki azt hiszi, hogy ez még a távoli jövő, gondolkodjon el azon, milyen okostelefon van a zsebében, használja-e annak GPS-ét, futtat-e rajta legalább néha útvonalkereső alkalmazást. Az ebből származó információkat az adott szolgáltatást nyújtó cég mind összegzi, majd a hirdetők számára - még ha nem is pusztán ömlesztett adatok formájában, de - eladja. Mit gondol, miért "ingyenes" a Google Maps..?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.