Koncepcióváltás a napelemes autóknál

A jármű, ami feltölti otthonát energiával

Sok tekintetben formabontó autóval álltak elő: a világ első, négyüléses, napelemes autója képes tulajdonosa házát energiával ellátni. Videónk is van róla!

2014.09.22 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Stella névre keresztelt járművet holland diákok alkották meg egy, minden évben meghirdetett ausztrál napelemes-autó versenyre (Bridgestone World Solar Challenge). Az Eindhoveni Műszaki Egyetem húsz hallgatója által létrehozott autóérdekessége, hogy kifejlesztése előtt végre feltette valaki "A" kérdést: oké, hogy sokat megy napenergiával, de szívesen használnánk a hétköznapokban is?



Jordy de Renet, a Stella egyik sofőrje esküszik rá, hogy akár bevásárlásra is lehetne használni a modellt, mivel abban bőven van hely hova pakolni. Ráadásul úgy, hogy a raktér mellett azért elfért a motor, a vezérlő és az egyéb szükséges alkatrészek tömege is. Nyilván, ezt azáltal lehetett elérni, hogy a súlynövelő, sok teret igénylő akkumulátorokat csak a legszükségesebb mértékben alkalmazták.

Igaz, azért egy mai benzinfaló kényelmét nem kínálja a masina. A sirályszerű szárnyak csak nagyjából a mellkas közepéig nyithatók, tehát már maga a beszállás igényel némi akrobatikai érzéket. Indítás után hozzá kell szokni a zajhoz, mivel a többnyire alumíniumból és szénszálból készített autóba - a súly minimalizálása érdekében - nem került zajszigetelés. Noha az elektromotor nem hangos, egy durvább fékezésnél a féktárcsák nyüszítése azért rendesen behallatszik az utastérbe.

Tény, hogy elég szokatlanul néz ki a Stella; ez az alak a légellenállás és a komfortos utazás közötti kompromisszum eredménye. A több utasnyi tér egyben több, napelemmel lefedhető felületet is jelent, így összesen 6 négyzetméteren gyűjtheti a Nap sugarainak energiáját a masina. 60 kw-os akkumulátora középre került, nagyjából 400 kilométeres hatótávolságot biztosít, ami 800 kilométerig is felszaladhat szikrázó napsütésben. Az eindhoveni csapat az ausztrál verseny - számukra - legjobb napján 500 kilométert tudott megtenni vele, nem lebecsülendő 100 kilométer per órás átlagsebesség mellett.

Nem fogyaszt, termel!
A Stella széndioxid-semleges jármű, ráadásul a világ első "energiapozitív" autója. A napcellák ugyanis nem csak a beépített akkumulátort tudják tölteni, a szerkezet - csatlakozás esetén - az elektromos hálózatba is vissza tudja táplálni a napenergiát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.