Gyorsan elavuló fejlesztés

Már kiszúrják, ha a volán mögötti SMS-ezik

Egy új eszközzel azt is észrevehetik a rendőrök, ha a sofőr szöveges üzenetet írogat vezetés közben.

2014.09.18 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos David Castillo Dominici

Kábeles adatszivárgásra specializálta magát az amerikai ComSonics, a vállalat, amely egy nemrég tett bejelentése alapján igen érdekes eszközön dolgozik. Virginiai beszámolók szerint vezetés közbeni SMS-ezést kiszűrni hivatott készüléket fejleszt a cég. A rendőrségi használatra tervezett megoldás valószínűleg úgy fog kinézni, mint a hatóság emberei által használt "radarpisztoly", amivel napjainkban a gyorshajtást rögzítik az Egyesült Államokban.

Közismert, hogy minden olyan tényező, ami eltereli a vezető figyelmét az útról, komoly kockázati tényezőt jelent. Ám míg a fülre tapasztott telefonálás viszonylag könnyen észrevehető, addig az SMS-ezést - ami az előbbinél jóval veszélyesebb, hiszen nem csak a sofőr kezét igényli, de annak tekintetét is elvonja az előtte történő közlekedési helyzetről - szinte lehetetlen észrevenniük a rend éber őreinek. Mostanáig.

A ComSonics eszköze a mobiltelefonok rádiókommunikációját figyeli, azok hullámhosszának vizsgálatával képes megállapítani, ha a becélzott járműből valaki rövid üzenetet küldött. Természetesen különbséget tud tenni a hívások és az SMS-ek között, hiszen egy beérkező hívás fogadása nem feltétlenül büntetendő, ha a sofőr alkalmazta a biztonságos vezetéshez szükséges eszközök valamelyikét (kihangosító, fülhallgató).

Mielőtt azonban még túlságosan örülnének a rendőrök az új eszköznek, két kérdést azért nem árt feltenni. Egyrészt, hogyan azonosítják távolról, hogy a sofőr SMS-ezett, és nem valamelyik utas, illetve mit kezdenek az olyan, gyakorlatilag hétköznapi adatforgalmat generáló szöveges kommunikációval, mint a Viber vagy a Whatsapp? Attól tartunk, a szabályozás megint lemaradt a technikai fejlődés mögött...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.