Hova vezet mindez?

Hol fogynak a kínai autók?

Koppintások, részben saját fejlesztések, nem tökéletes, de legalább olcsó modellek - a kínai autóipar felfutóban. Vagy máris beszűkült a piac?

2014.07.29 16:25MTI
A Daewoo Matizra kísértetiesen hasonlító Chery QQ - forrás: Wikipedia

Tizenháromezer kínai autó Venezuelába történő exportjáról kötött megállapodást a kelet-kínai központú Chery Automobile Co. autógyár - jelentette be a vállalat kedden.

A Cherynek ez a legnagyobb üzlete Venezuelában azóta, hogy 2006-ban megjelent a latin-amerikai ország piacán. A cég eddig már 21 400 autót szállított Venezuelába, míg helyi összeszerelő üzemében 30 ezret állított elő. A kínai elnök alig egy hete járt Caracasban, ahol több üzleti szerződést szentesítettek.

A Chery állami vállalatként 1997-ben alakult, 1999-ben kezdte meg a gyártást, első autóit 2001-ben exportálta. Vegyes vállalata van az izraeli Quoros-szal és a Jaguar Land Roverrel is. Kína negyedik legnagyobb autógyáraként tartják számon, 2003 óta Kína legnagyobb autóexportőre, de míg 2012-ben csaknem 185 ezer darabot adott el külföldön, addig tavaly 132 600 darabra esett vissza a kivitele.

Haszongépjárműveit a személygépkocsikhoz hasonlóan elsősorban a fejlődő országok piacán igyekszik értékesíteni, autói a világ több mint 80 országában megtalálhatók.

A kínai gyártású autók iránti kereslet hivatalos adatok szerint mind a belföldi piacon, mind külföldön visszaesőben van. Tavaly a külföldön eladott kínai autók száma 1 millió alá - éves összehasonlításban 7,5 százalékkal - csökkent. A célországok közül 2013-ban az első tízben volt Algéria, Oroszország, Chile, Irán, Peru, Kolumbia, Egyiptom, Irak, Uruguay és Ukrajna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.