Kompakt, de vajon biztonságos megoldás?

Az Ötlet, ami megreformálja a gyerekkel autózást

Mihelyst elolvassa, mit is talált fel a Volvo, azt fogja kérdezni magától: erre miért nem jött rá hamarabb valaki? VIdeónk is van róla!

2014.04.12 08:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Szervizbe kell vinni pár napra az autót, de hogyan jöjjön el a gyerek, miután leadtuk a kocsit? Vagy: a nagymama levinné a kicsit vidékre pár napra, de az ő autójában nincsen gyerekülés. Talán nincs is olyan kisgyerekes szülő, aki ne szembesült volna már azzal a problémával, hogy mennyire macerás egy, már rögzített gyerekülést átrakni másik járműbe, majd visszapakolni az eredetibe. Kivéve persze, ha nem a megszokott, ormótlan ülőalkalmatosságokban gondolkodunk.

A Volvo gondolt egy merészet, és kitalálta a felfújható gyerekülést. Sajnos a kását nem eszik olyan forrón: boltban még nem kapható elképzelésről van szó, melynek egyelőre a szabadalmát és a prototípusát jelentette be a skandináv gyökerekkel bíró, de már kínai tulajdonban levő vállalat. Jól jelzi a megvalósítás nehézségét, hogy még 2012-ben adta be szabadalmi oltalom iránti kérelmét az autógyártó, azonban mindmáig nem készült el belőle a sorozatgyártásra kész változat.



Pedig az ötlet fantasztikus: 40 másodperc alatt felfújható és leereszthető a gyerekülés, amely utóbbi állapotában egy hátizsákba is belefér. Könnyebb, mint a megszokott modellek, és kialakításának köszönhetően kisebb helyen elfér, amikor éppen nincsen rá szükség. Ráadásul a vállalat állítása szerint a gyerekek is élvezik, mivel a levegővel töltött ülés jobb, puhább párnát biztosít a popsijuk alá, a hagyományos, műanyag változatokkal szemben.

Miért nem jelent hát meg még a piacon a felfújható gyerekülés? Legfőbb problémát a biztonság jelenti: a merev kialakítású példányok védelmi szintjét még nem sikerült elérni. Valamint meg kell oldani a véletlenszerű leeresztés elkerülésének bolondbiztossá tételét is - hiszen gyerekeink védelménél nincsen fontosabb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.