Eddig 63,5 millió folyt be a kasszába

Tervek szerint alakul az útdíjbevétel

"Az e-útdíjból szerdáig 63,5 milliárd folyt be, a bevétel az év végére eléri a tervezett 75 milliárd forintot."

2013.11.21 12:07MTI

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten, egy fuvarozói konferencián beszélt erről.

A jövő évi díjbevétel a tervezett 150 milliárd forintot 10-15 milliárd forinttal is meghaladhatja a javuló ellenőrzések miatt - válaszolta az államtitkár a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón az MTI kérdésére. Hozzátette: a beruházási költség viszont belül marad a 42 milliárd forinton, és ez már tartalmazza az ellenőrzésre a rendőrségnek biztosított forrást is.

A kifizetett útdíj fele-arányban oszlik meg a külföldi és a belföldi fuvarozók között. A külföldiek közül 40 százalékkal a román fuvarozók vezetnek, a sorban a lengyel, a bulgár és a szlovák kamionok következnek. A befolyt e-útdíj 80 százalékát fizették a négytengelyes járművek. A bevétel nagy része az M1-M5 autópályákról származik.

Ugyanakkor az M6 autópályáról kisebb a bevétel, mint a 86-os útról, amelyre a kezdeti ausztriai átterelődés miatt visszatért a teherforgalom - ismertette az adatokat az államtitkár. Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke arról számolt be, hogy mára már megnyugodtak a kedélyek a használatarányos útdíj bevezetése miatt.

Az útdíjat megelőlegező kedvezményes forgóeszköz hitel bevezetése késett, csak augusztus 20-tól vehető igénybe. A szakma 6,5-7 milliárd forint hitellel kalkulált, a tény az, hogy 100 cég, 1200 jármű után 1,1 milliárd forint hitelt igényelt.

Az elnök adatai szerint - a tervezettel szemben - nem a kamionokba szerelt fedélzeti egységek által mért, hanem a viszonylati jegyből származó e-útdíj bevétel a nagyobb. A szeptember végi adatok szerint a viszonylati jegyekből 30,8 milliárd, míg a fedélzeti egységekből 23,6 milliárd forint bevétel származott.

Hosszabb távon azonban a fedélzeti egységek dominálnak majd. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a tavaly megalkotott egységes közösségi közlekedési törvényt emelte ki előadásában. A verseny a közösségi és az egyéni közlekedés között zajlik, az előbbinél pedig előnyt élvez a kötöttpályás közlekedés - mondta.

A közösségi közlekedés működtetése tavaly mintegy 550 milliárd forintba került, ebből 350 milliárd volt a költségvetési kiadás, a többi a jegyár bevételből származott. Az ágazat 150 ezer embernek ad munkát, és 33 ezer autóbusz- és 3200 vasúti járatot jelent - tette hozzá az államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.