Nagyobb is, jobb is?

A turbófeltöltés eredményei: nagyobb és jobb

A Saab elsőként fejlesztett ki olyan turbómotort, mely elég megbízható és időtálló volt a mindennapos használathoz, így az elmúlt évtizedek során elfogadottá váltak a turbófeltöltéses modellek szerte a világban.

2008.07.15 09:06ma.hu

A Saab tette széles körben népszerűvé a turbófeltöltést az autós világban. Az egész 30 éve kezdődött, amikor a frankfurti autó kiállításon bemutatkozott az első turbófeltöltős Saab modell. Hízelgő a Saabra nézve, hogy az elmúlt harminc évben szinte minden versenytárs követte a példáját, így mára alig akad olyan autógyártó, mely ne kínálna turbófeltöltős modellt. 

Ennek oka, hogy a turbófeltöltés lehetősége manapság még vonzóbb, mint harminc éve. Egy turbófeltöltős motor kisebb, könnyebb, és gazdaságosabb, mint egy hasonló teljesítményű "hagyományos" erőforrás. És ez még nem minden. A turbófeltöltő a motor kipufogógázait is hasznosítja. A hagyományos motorokban kárba vesző energia ily módon történő újrahasznosítása még vonzóbbá teszi ezt a fajta erőforrást. 

Mint a Saab turbófeltöltőjének elsőszámú fejlesztőjét, Dr. Per Gillbrandot sokszor csak úgy emlegetik, mint "a sorozatgyártású turbó atyját". Ahogy ő mondta, egy turbófeltöltős erőforrás tulajdonképpen két motor egyben. A "kisebbik" elegendő a mindennapos használathoz, míg a "nagyobbik" szükség esetén jelentős többletteljesítményt biztosít, azáltal hogy a nagyobb gázfröccsöknél aktiválja a turbófeltöltőt. 

Napjainkban, mikor a légszennyezés problémája égetőbb mint valaha, a Saab BioPower a turbófeltöltő és a bio etanolos üzemanyag (E85) ötvözésével drasztikusan képes lecsökkenteni a károsanyag-kibocsátást - miközben nagyobb teljesítményt tesz lehetővé a benzinnél. 1970-ben a Saab még kezelhetőbbé tette a technológiát - kifejlesztett egy elkerülő szelepet, ezzel szabályozva a turbónyomást. 

Az ötlet világszerte osztatlan sikert aratott. A Saab 99 kétliteres erőforrása turbófeltöltővel kiegészülve 23%-kal nagyobb teljesítmény és 45%-kal nagyobb nyomaték leadására volt képes. Ezzel a Saab bebizonyította, hogy a teljesítmény nem egyenes következménye a motorméretnek. Manapság, mikor az energiatakarékosság és a hatékonyabb energiafelhasználás iránti igény nagyobb mint valaha, remek alternatívát jelenthet a Saab turbótechnológiája. 

A Saab méretgazdaságosságnak nevezi az a folyamatot, mely során növeli a motor hatékonyságát, csökkenti a méretét, súlyát és károsanyag-kibocsátását anélkül, hogy ez a teljesítmény rovására menjen. A folyamat kulcsfontosságú eleme a turbófeltöltés, persze bonyolult motorvezérlési rendszerrel, sovány égésű ("lean burn") technológiákkal és bio üzemanyagokkal kombinálva - ez valósul meg az E85-tel tankolt BioPower modellekben. A kevesebb tehát néha több.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.