2013. július 1-jétől

Megszűnik a vámellenőrzés a horvát határon - mire kell figyelni?

2013. július 1-jén hétfőn 0.00 órától a Horvát Köztársaság csatlakozik az Európai Unióhoz. A leglényegesebb változást a vámhatár megszűnése jelenti.

2013.06.29 08:49ma.hu

Az utazók értékhatárra való tekintet nélkül hozhatnak magukkal Horvátországban vásárolt termékeket, anélkül, hogy vámot vagy általános forgalmi adót kellene utánuk fizetniük. A megvásárolt termékek eredetét ugyanokkor továbbra is ellenőrizheti a vámhatóság magyar oldalon, így a vásárlás során célszerű számlát vagy nyugtát beszerezni. Az úti okmányok (útlevél, személyi igazolvány) ellenőrzését változatlanul a rendőrhatóság végzi a határon.

A behozni kívánt termékek tekintetében az értékbeli korlátozáson túl – a jövedéki termékek kivételével – a mennyiségi korlátozás is megszűnik. Jövedéki termékek esetében a behozható mennyiség pl. szőlőbornál 4 literről 90 literre, sörnél 16 literről 110 literre, cigarettánál 40 szálról 800 szálra emelkedik. Fontos megjegyezni, hogy adójegy nélküli cigaretta vagy zárjegy nélküli alkoholtermék továbbra sem hozható be Magyarországra! A készpénz-bejelentési kötelezettség megszűnik. Háziállatok (kutya, macska, vadászgörény) utaztatása állatútlevéllel (pet passport) lesz lehetséges. Gyógyszerek esetében a kezelőorvos által előírt mennyiséget lehet behozni.

A Horvátországba történő kiutazás előtt naprakész, hivatalos információ a bevihető jövedéki termékek mennyisége tekintetében a horvát külképviseletnél szerezhető be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.