Aki teheti, ne üljön autóba

Hó, erős szél - elővigyázatosságra int az OKF

A vasárnap éjszakától várható havazás miatt fokozott elővigyázatosságra hívja fel a közlekedők figyelmét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

2013.03.24 20:00MTI

Azt javasolják: Tolna és Baranya megyékben, ha tehetik, ne induljanak útnak. AZ OKF az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta, a közlekedők az elindulás előtt tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. 

Hangsúlyozták, hogy csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak. A hó és az erős szél miatt hótorlaszokra, lassabb közlekedésre és fennakadásokra lehet számítani - írták. 

AZ OKF közölte, a katasztrófavédelem készenléti egységei 1525 emberrel, 307 gépjárműfecskendővel és mintegy 449 különleges szerrel látnak el készenléti szolgálatot a nap 24 órájában. Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint vasárnap éjszaka már mindenütt borult lesz az ég és a Dunántúlon újra elkezdődik a havazás, a hajnali órákban pedig már a Dél-Alföldön is. 

Ezzel párhozamosan a szél többfelé megélénkül, az Alföld északi részén olykor meg is erősödik, elérve a 30-50 kilométer/órás erősséget. Hétfőn tovább folytatódik a havazás, bárhol az országban lehet hóra számítani - írták a közleményben. Az OKF kitért arra is, hogy a balesetek és a károk elkerülése érdekében erős szélben fokozott figyelemmel tartózkodjanak a szabadban.
 
Az utakra dőlt fák miatt átmeneti torlódások is kialakulhatnak. A meteorológiai szolgálat Tolna és Baranya megyére a havazás mennyisége miatt elsőfokú, az erős hófúvás miatt pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre. 

Ezenkívül további nyolc megyére – Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest –, valamint a főváros területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás, illetve a hófúvás miatt ugyancsak hétfőre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.