Májustól együttműködhetneknek a Volánbusszal

BKK: további egyeztetések kellenek az agglomerációs járatok átadásáról

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) további egyeztetéseket tart szükségesnek az agglomerációs vonalak átadásával kapcsolatban.

2013.01.04 14:46MTI

Az iho.hu közlekedési szakportál csütörtökön számolt be arról, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter döntése értelmében a BKK agglomerációs járatait május elsejétől a Volánbusz szolgálja ki.
 
Az MTI megkeresésére a BKK pénteken azt közölte, hogy ősszel a Közlekedéstudományi Intézettel - mint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szakmai megbízottjával - folytattak kifejezetten szakmai egyeztetéseket, de az ellátási felelősök közös döntésig még nem jutottak el. A május 1. utáni együttműködési formára vonatkozó megállapodás még nincs a témában a BKK és az NFM között, a szakmai egyeztetések folynak tovább. 

A BKK hangsúlyozta: igen alapos szakmai egyeztetéseket tartanak szükségesnek, ahhoz, hogy az átállás sikeres legyen. Meg kell egyezni az egységes menetrend, utastájékoztatás, arculat, forgalomfelügyelet, forgalomirányítás és tarifa megvalósításáról is, de ezek az egyeztetések még nem zajlottak le. Ezekbe az agglomerációs településeket is be kell vonni, és tisztázni kell, hogy elkülönített helyi és helyközi, vagy egységes szolgáltatás legyen-e. A BKK szerint utóbbi modell a célravezető. 

A BKK közölte, a miniszter decemberi levelében az elővárosi közszolgáltatásra vonatkozóan jelölte meg a Volánbuszt mint szolgáltatót, az a helyközi jellegű kiszolgálásra vonatkozik, és nem rendezi azt a kérdést, hogy a helyi-helyközi szolgáltatási integráció hogyan működjön vagy változzon meg a jövőben. A BKK jelenleg 49 autóbuszvonalat szolgál ki, amelyek átlépik Budapest közigazgatási határait, ezeken csúcsidőben 169 jármű közlekedik. 

Ezek a vonalak budapesti helyi, helyközi és környéki helyi személyszállítási feladatokat is ellátnak, így vonalanként jellemzően három ellátási felelős (állam, Budapest, környéki település) feladatának teljesítésében vesznek részt. A buszok jelenleg a 2013. április 30-áig hatályos, településenként megkötött háromoldalú megállapodások szerint közlekednek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.